Home / ZDRAVLJE / IMATE ŽULJ: EVO 7 NAČINA DA GA SE REŠITE..

IMATE ŽULJ: EVO 7 NAČINA DA GA SE REŠITE..

Žuljevi se pojavljuju na svim mestima na kojima se dešava trenje

500-2

Zbog žuljeva nam se hodanje ponekad čini neudobno, katkad i nemoguće, a žulj će nas možda sprečiti da odemo na redovno vežbanje. Mehur se javlja kada trenje ili opekotina naprave žareće oštećenje na gornjem sloju kože.

Na tom mestu se skuplja tečnost poput malog vazdušnog jastuka ispod koža, a ona nastoji zaštiti donje slojeve kože od oštećenja. Žuljevi se javljaju na svim mestima gde se dešava trenje, a ne samo na stopalima mada je tamo njihova pojava najčešća.

Većina žuljeva zaraste bez posledica, sama od sebe. Postoji nekoliko sitnica koje možete učiniti da vam se bolno mesto oporavi što pre.

1. Prestanite ga dodirivati

Ostavite mehur na miru. Gornji sloj bešike je sterilan i štiti donje slojeve kože od infekcije. Ako ga probušite možete otvoriti put bakterijama. Pazite i gde se nalazi da ga ne bi slučajno povredili.

2. Držite ga čistim

Učinićete sve kako bi sprečili infekciju, pa zato nežno dodirujte mesto kada ga perete vodom i sapunom. Bubble je osetljiv i održavanje čistoće je jedna od najboljih odbrana.

3. Kontrolišite oticanje

Upaljeni mehur čini svaku aktivnost vrlo bolnom. Da bi ubrzali oporavak mesta na koži od bešike, stavljajte led da smanjite oticanje, nakon što ste oprali bolno mesto. Led će smanjiti upalu i sprečiti da se mehur povećava, što će skratiti vreme prolaska povrede.

4. Pokrijte ga

Ako ga u pranju četkate i probušite, izložit ćete to mesto infekciji. Pokrijte povređeno mesto labavom gazom i flasterom, ne prečvrsto, samo da se drži, da ga ne bi povezom stisnuli i da mehur ne bi pukuno. Stavite zaštitu samo lagano da vam ne bi iskliznula.

5. Neki puta ga treba probušiti

Ako vas mehur boli i već se jako povećao, morate ga drenirati. Ako vam doktor nije blizu, što bi bila najsigurnija opcija, uradite to sami. Očistite mesto alkoholom i probušite vrhom sterilne igle. Vrlo pažljivo istisnite mehur da tečnost izađe kroz načinjenu rupicu.

Nakon toga namažite vazelin na drenirano mesto da ostane vlažno i ranu pokrijte zavojem. Radite to jednom ili dvaputa dnevno dok ne prođe.

6. Prepoznajte kada treba otići lekaru

Ako žulj nije samo žulj i ako na primer ne znate koji je uzrok pojave mehurića, možda je njegova pojava vezana za dijabetes ili problem cirkulacije, pogotovo ako on ne prolazi ili se ponavlja. Isto tako, ako pocrveni, nastavi oticati ili se bol poveća, možda se mesto inficiralo. Ako iz njega curi tečnost više od pet dana, morate ga pokazati lekaru.

7. Posvetite se prevenciji žuljeva

Jedan od najboljih načina prevencije je smanjenje vlažnosti. Stavite silikonske jastučiće na osetljiva mesta gde vam se znaju pojaviti žuljevi. Ili malo dečjeg pudera ili nekog drugog sredstva koje smanjuje znojenje na stopalima ili između prstiju, osobito pre odlaska na vežbanje.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …