Home / ZDRAVLJE / Istraživanje dokazalo: ŠEĆER „budi“ ćelije raka i čini tumore AGRESIVNIJIM

Istraživanje dokazalo: ŠEĆER „budi“ ćelije raka i čini tumore AGRESIVNIJIM

secer

Naučnici su otkrili da šećer „budi“ ćelije raka i čini tumore agresivnijim.

Rezultati devetogodišnjeg istraživačkog projekta u Belgiji koji je objavljen u časopisu Nature Communications smatraju se ključnim u istraživanju raka jer naučnici konačno razjašnjavaju Varburgov efekat, fenomen u kojem ćelije raka brzo razgrađuju šećere i na taj način stimulišu rast tumora.

Projekt je započet 2008. godine s naglaskom na to kako tumori pretvaraju količinu šećera u laktat u odnosu na zdravo tkivo.

Do sada nije bilo jasno je li to simptom ili uzrok karcinoma. Ovo istraživanje daje dokaze pozitivne korelacije između šećera i onkogenog potencijala u kancerogenim ćelijama.

„Naše istraživanje otkriva kako hiperaktivno konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuirane stimulacije razvoja i rasta raka. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Varburgovog efekta i agresivnosti tumora“, kazao je profesor Johan Tevelajn.

Istraživači smatraju da će ovi rezultati imati sveobuhvatne posledice i biti temelj za buduća istraživanja u ovoj oblasti, ali i uticati na prilagođavanje dijeta za pacijente s rakom.

(Klix.ba)

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …