Home / ZDRAVLJE / Iznenada su vam se pojavile crvene tačkice po koži? Evo šta je to i da li treba da idete kod lekara

Iznenada su vam se pojavile crvene tačkice po koži? Evo šta je to i da li treba da idete kod lekara

Primetili ste male crvene tačkice na koži koje nisu tu bile tu pre par dana? Kad pogledate bolje, čini vam se kao da se oko nje granaju sitne žilice?

Udahnite i ne brinite, svi ih imamo… U pitanju je angiom (mali benigni tumor) koji se sastoji od krvnih žila i potpuno je bezopasan.

Pojavljuje se kod svih ljudi, uglavnom iz dva razloga:

1. Zbog godina

Mnogi ljudi ih dobiju nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim tačkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ih mogu imati i na grudima. Pojavljuju se zbog promena na koži i krvnim žilama koje dolaze s godinama.

2. Problemi sa zdravljem ili loš stil života.

Ako angiom izgleda kao tačka s krvnim žilicama iz koje se granaju krvne žilice, to može ukazivati naprobleme s jetrom, na bolesti krvnog sistema ili hormonsku neravnotežu u telu. Ovu vrstu nazivaju – paukoliki (spajder) angiomi.

Kada treba ići kod lekara?

Ako primetite da crvena tačkica neočekivano menja veličinu, oblik ili je počela da krvari, posetite lekara što je pre moguće.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena ishrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava, prenosi BrightSide.

Check Also

ŠOKANTNA ANALIZA NESTOROVIĆA- OVO SVI TREBA DA PROČITAJU!

Mi i dalje nemamo dokaza da Fajzerova vakcina štiti od težih oblika blesti, a nemamo …