Home / ZDRAVLJE / ODMAH IH BACITE: 12 otrovnih biljaka koje možda imate u svom domu

ODMAH IH BACITE: 12 otrovnih biljaka koje možda imate u svom domu

Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno dece. Sokovi pojedinih biljaka, koje su kod nas popularne, mogu da izazovu slepilo, opadanje kose ili da izazovu ozbiljna oštećenja bubrega.

Ono što je alarmantno jeste da su najugroženija deca, za koju i male količine otrova mogu da budu pogubne.

Stručnjaci upozoravaju da je tri do 10 odsto trovanja u praksi izazvano gutanjem cvetova ili plodova otrovnih biljaka. Kod dece ta brojka iznosi i do 50 odsto i nalazi se odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama.

1. Narcis

Ova prolećna biljka je jako popularna za držanje u kući jer je jako lepa, ali mnogi ljudi mogu da je zamene sa lukom ili vlašcem i da je tako upotrebe u ishrani. Ako se pojede može da izazove bolove u stomaku, visok krvni pritisak, nepravilne otkucaje srca i još mnogo toga.

2. Hortenzije

Hortenzije su grm sa drvenastim stabljikama na kojima rastu nazubljeni ovalni listovi i veliki loptasti cvetovi koji mogu biti beli, ružičasti i raznih nijansi crvene boje.

Može da naraste i do četiri i po metra visine. Iako cvet deluje bajkovito, poput kakvog velikog pamučnog balona, on može da izazove bol u stomaku čak i nekoliko sati nakon što ga pojedete.

Osim toga, česti simptomi su povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Neki podaci pokazuju i da jedenje cveta hortenzije može da izazvove komu, napade slične epileptičnima i nepravilan rad krvotoka. Srećom, postoji protivotrov.

3. Rododendron i Azaleje

Svi delovi ovih biljkaka su toksični. Cvet, stablo, list – sve je podjednako otrovno, pogotovo ako dođe u usta. Ipak, ni ove biljke nisu fatalne, ali mogu da dovedu do bolova u stomaku, otežanog disanja, u težim slučajevima može da dovede čak i do paralize ili kome.

4. Engleski bršljan

Svaki deo ove vrste bršljana može da izazove niz neprijatnih stvari kao što su iritacija kože i bol u grlu. Ako jedete bobice sa ove biljke, možete da završite sa groznicom ili osipom.

5. Oleander

Ove sveće je jako popularno jer je mnogo lepo, ali njegove posledice mogu biti fatalne, ako se pojede. Budite posebno pažljivi ako ih obrezujete ili sečete u dvorištu

6. Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab.

Ako dođe do trovanja, potrebno je posetiti lekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

7. Filodendron

U slučaju Filodendrona posebno treba obratiti pažnju na njegov sok, u slučaju da se proguta može da izazove iritaciju na koži, u ustima i grlu, a takođe izaziva i otežano disanje i poremećaj želudca.

8. Difenbahija

Ukrasna biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka, ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanemi.

Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

9. Flamingov cvet

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvetovima. Jedenje delova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove.

Otrov takođe deluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

10. Paprat i ljiljan

U toku noći apsorbuje kiseonik i ispušta ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete da držite u spavaćim sobama.

11. Jagorčevina

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, na prvi pogled podseća na ljubičicu. U korenu i dlačicama na listovima se nalazi sekret primin. Ako imate osetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promene na koži.

12. Aloja

Ova biljka je jako korisna za čoveka, ali može biti pogubna za ljubimce, pogotovo za pse. Ako mislite da je vaš ljubimac pojeo bilo koji deo ove biljke, odmah ga odvedite kod veterinara.

Koliko ovih biljaka imate?

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …