Home / ZDRAVLJE / KADA VIDITE ŠTA NAJBOLJI RUSKI DOKTORI PREPORUČUJU ZA PRIRODNO POBOLJŠANJE VIDA, POŽELEĆETE DA STE MNOGO RANIJE SAZNALI ZA NJIH!

KADA VIDITE ŠTA NAJBOLJI RUSKI DOKTORI PREPORUČUJU ZA PRIRODNO POBOLJŠANJE VIDA, POŽELEĆETE DA STE MNOGO RANIJE SAZNALI ZA NJIH!

beli-luk

Kako vreme prolazi, tako i vitalne funkcije počinju da slabe., kao i vid. Starenje je prirodan proces, ali postoje načini da sebi olakšamo ovaj proces i duže održimo svoje zdravlje i vid, i to sve uz pomoć hrane.

Sve se menja kako starimo

Iako zdravstveni problemi podjednako zahvataju sve, statistika kaže da su žene preko pedesete sklonije zdravstvenim problemima. Vid je onaj koji naglo počinje da slabi, menjanje ishrane može da ga poboljša.

Krvni pritisak

Krvni pritisak je prvi koji se pogoršava sa godinama i on utiče na retinu. Uzevši u obzir da retina traži dosta kiseonika, krvni pritisak utiče na količinu kiseonika i utiče na vid. Dokazano je da beli luk redukuje krvni pritisak, samim tim i na količinu kiseonika koja dolazi do retine.

Holesterol

Prema studijama sa medicinskog fakulteta na Harvardu, niži holesterol smanjuje rizik makularne degeneracije. Masnoća koja se deponuje ispod retine može da izazove slepilo. Samo pola češnja belog luka dnevno je dovoljno za smanjenje nivo holesterola. Beli luk je jeftin, pristupačan i ima ga tokom cele godine. Toplo preporučujemo da ga uključite u svakodnevu ishranu.

Beta Karoten

Šargarepa je izvrstan izvor beta karotena, i odlična je za vaš vid. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A, nutrient koji sprečava mnoge bolesti oka. Mnogi ljudi koji pate od nedostatka vitamina A često imaju problema sa čmičcima, suvoćom oka, mutnim vidom i noćnim slepilom.

Omega-3 masne kiseline

Poznato je da je losos bogat svim vrstama omega-3 masnih kiselina. Prema istraživanjima ove masne kiseline su odlične za vid. One smanjuju očni pritisak.

Bobičasto voće

Bobičasto voće usporava proces starenja očiju i njegove nuspojave, kao što je mrena na oku. Ovo se dešava zbog visoke koncentracije antioksidanata u ovom voću.

Zeleno lisnato povrće

Ovo povrće sadrži visok nivo kalcijuma, vitamina A, B12 i C. Zelena salata, spanać, kelj i brokoli obezbeđuju očima neophodne minerale i vitamine, a takođe i antioksidanse. Sprečavaju degeneraciju oka i štite mrežnjaču od UV zraka.

Koštunjavo voće

Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama, a bademi su bogati vitaminom E koji je odlična prevencija za kataraktu.

Paradajz i paprika

Paradajz sadrži visoku koncetraciju vitamina C, likopenom i lutein, a paprika obiluje vitaminom C, stoga su odlični za prevenciju katarakte i očnih infekcije.

Tikvice i avokado

Tikvice sadrže mnogo antioksidanata, lutein i zeaksantinom. Avokado sadrži iste antioksidante kao i tikvice. Avokado sadrži veću koncentraciju luteina od bilo kog drugog voća. Ove dve namirnice štite oči od degenerativnih bolesti i katarakte.

(Fokuzz)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …