Home / ZDRAVLJE / LAGALI SU VAS: Evo zašto pod hitno ulje i margarin MORATE zameniti dobrom, starom svinjskom masti

LAGALI SU VAS: Evo zašto pod hitno ulje i margarin MORATE zameniti dobrom, starom svinjskom masti

margarinSvinjska mast nepravedno je stigmatizirana kao nezdrava.

Svinjska mast neopravdano se smatra nezdravom te bi stoga bilo korisno uključiti je u jelovnik. Zbog količine zasićenih masti i holesterola mast se dugo smatrala opasnom po zdravlje.

No, dokazano je pa čak i potvrđeno od brojnih stručnjaka, da je margarin kao zamena za mast znatno opasniji i štetniji za zdravlje. Margarin obiluje sintetičkim materijama koje su štetnije od masti jer među ostalim podižu nivo lošeg holesterola, a snižavaju nivo dobrog holesterola.

1. Po svom sastavu, svinjska mast je 40 posto zasićena masnoća. Primera radi, kokosovo ulje je 85 posto zasićena mast.

Većina masti u svinjskom masti sačinjava oleinska kiselina, koja je iznimnno zdrava te pomaže radu srca i koja je povezana sa manjom nivoom lošeg holesterola.

U svinjskom masti krije se dvostruko više oleinske kiseline, nego u maslacu.

2. Mast ne menja strukturu kod zagrevanja iznad 250 stepeni, a zbog toga namirnice pržene u njoj apsorbuju manje štetnih radikala, koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera prženjem povećavaju.

Pržena hrana se ne preporučuje za konzumaciju u velikim količinama. Kada to i činite, najbolja opcija je mast koja uostalom hrani daje poseban ukus.

3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija. Premda poseduje kalorije, istraživanja potvrđuju da je reč o namirnici koja stvara osećaj sitosti.

Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast  također posjeduje kolesterol koji se u tijelu pretvara u vitamin D, značajan za apsorpciju kalcija.

 

 

Check Also

ŠTA KADA TELO POSTANE PREVIŠE KISELO: JEDAN OD 12 ZNAKOVA ALARMIRA NA UZBUNU

Većina žitarica, mlečnih proizvoda, soje i mesa su kiseli. Kafa, alkohol, visoko prerađena hrana, rafinisani …