Home / ZDRAVLJE / Metoda koja otkriva svaku aritmiju dostupna i u Srbiji: Kako funkcioniše i kome se preporučuje..

Metoda koja otkriva svaku aritmiju dostupna i u Srbiji: Kako funkcioniše i kome se preporučuje..

Kraj 2015. doneo je dobre vesti za srčane bolesnike koji imaju maligne promene srčanog ritma. Nova metoda, koja se već nekoliko godina primenjuje u SAD i u zapadnoj Evropi, stigla je i na Vojnomedicinsku akademiju.

doktorFoto: VMA

Poslednjih dana decembra u ovoj ustanovi ugrađen je implantibilni monitor srčane funkcije, i to prvi na Balkanu. Intervenciju je uradio dr Ognjen Gudelj, internista-kardiolog, koji za zena.rs objašnjava kako je ona tekla te kome se i zašto ova metoda preporučuje.

Dr Ognjen Gudelj, internista-kardiolog

– Ovaj najmanji srčani monitor ugrađen je pripadniku Vojske Srbije starom samo 27 godina, koji je imao problem učestalih gubitaka svesti. U njegovom slučaju klasična neurološka i kardiološka dijagnostika nisu davale rezultate ni posle višegodišnjeg lečenja – kaže mr sc.med. dr Ognjen Gudelj.

Kako funkcioniše monitor

– Uređaj prati srčani ritam 24 sata, pa i do tri godine ukoliko je to potrebno, automatski snimajući nastanak aritmija kod pacijenta. Parametri otkrivanja aritmije automatski se podešavaju na osnovu informacija unetih u programator pre same ugradnje uređaja.

Gde god da se pacijent nalazi, čak i kada je van Srbije, njegov srčani rad nadgledaju nadležni lekari, u ovom slučaju lekari VMA jer samo zdravstveni centar u kome je ugrađen uređaj može da sprovodi kompletnu kontrolu srčanog rad. – dodaje dr Gudelj.

– Kad oseti simptome, i pacijent može da obavi snimanje. To čini pomoću aktivatora. Uređaj može simptome i sam da prepozna osnovu prethodnog programiranja. Tako se registruje svaki poremećaj srčanog rada, gubici svesti kod pacijenta i druga patološka stanja, a da lekar dobija obaveštenje o njima i može blagovremeno da se reaguje – objašnjava doktor.

Kako se ugrađuje monitor

– Sama ugradnja srčanog monitora se obavlja u lokalnoj anesteziji i za pacijenta je brza i komforna. Zbog dimenzija uređaja on nije vidljiv ispod kože – isitče.

Prema rečima dr Gudelja, ivot sa ovim uređajem je jednostavan i ne izaziva kontraindikacije.

Koliko je monitor velik

Dimenzije monitora su 44. 8mm x7.2mm x 4. 0 mm, a težak je 2.5 grama.

Kome se preporučuje

Kako dodaje dr Gudelj, monitor može da pomogne pacijentima s učestalim sinkopama, odnosno gubicima svesti, malignim poremećajima srčanog ritma.
– Preporučuje se i pacijentima nakon radiofrekventne ablacije kako bi se dalje pratio srčani rad. A posebno je namenjen pacijentima s atrijalnom fibrilacijom – napominje.

Ovakav način dijagnostike značajno ubrzava, a samim tim i olakšava lečenje.

– Broj pacijenata sa nerazjašnjenim gubicima svesti predstavlja veliki rastući problem, tako da sistemi kao što je ovaj omogućuju efikasno praćenje i doprineli su velikom napretku u procesu izlečenja ovih pacijenata – kaže dr Gudelj.

Ova intrervencija je urađena zahvaljujući pomoći kompanije „Medtronic“, koja je i proizvođač monitora, a samu proceduru dr Gudelj je sproveo uz pomoć medinskog tehničara Darka Brkušanina.

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …