Home / ZDRAVLJE / Mušmula za poboljšanje vida, bolju krvnu sliku, protiv vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, impotencije…

Mušmula za poboljšanje vida, bolju krvnu sliku, protiv vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, impotencije…

Divlja kruškica (Mespilus germanica) ili mušmula u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine.

musmula

Drvo može da poraste do sedam metara, a cveta krajem aprila. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i posle prvih mrazeva. Tek ubrane, mušmule su tvrde i opore, pa bi ih trebalo ostaviti nekoliko nedelja da sazru i potpuno omekšaju. Što se tiče ostalih delova biljke, koriste se cvet i list koji se beru u proleće.

Od mušmule se prave marmelada, liker i rakija, a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju jetru i bubrege, popravljaju krvnu sliku, te otklanjaju bolove u leđima i kolenima. Preporučuju se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.

S obzirom na to da nezreli plod mušmule steže sluzokožu, može da se koristi za zaustavljanje krvarenja iz desni i sprečavanje pojave afti u ustima. Takođe, podstiče rad pljuvačnih žlezda i želuca, zbog čega se posebno preporučuje starijim osobama.

Mušmula sadrži brojne lekovite sastojke, tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabukovo, limunsku i vinsku kiselinu … I semenke ove biljke su veoma zdrave, drže se u vodi dok ne nabubre, a za to vreme oslobađaju lekovite sastojke. Ova voda koristi se kao obloga kod povreda kože.

Mušmule se najlakše jedu kada se preseku napola i kada se kašičicom izvadi njihova unutrašnjost. Ne jedu se brzo, jer svaki plod sadrži pet krupnih semenki. Ne bi trebalo preterivati sa količinom jer se teško vare, a veća količina može da izazove dijareju. Da bi duže trajale, potrebno je da budu u frižideru.

Dve šolje čaja dnevno

Čaj se sprema od jednog supene kašike usitnjenih svežih mušmula i dva decilitra vode. Plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim procede. Tokom dana poželjno je piti 2 šolje ovog toplog napitka, a usna duplja se ispira nekoliko puta dnevno.

Lekoviti mus i marmelada

Propržene na puteru sa dodatkom karanfilića mušmule predstavljaju originalnu poslasticu. Takođe, pomešana pulpa mušmule s umućenom zaslađenom slatkom pavlakom predstavlja zanimljiv i lekovit mus.

Za pripremu marmelade operite meke mušmule i isecite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri sata kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritiskajte da bi marmelada ostala bistra.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …