Home / ZDRAVLJE / NAJVEĆE PREVARE: Prehrambena industrija želi da vas uveri da je ovih 7 proizvoda zdravo– A nije..

NAJVEĆE PREVARE: Prehrambena industrija želi da vas uveri da je ovih 7 proizvoda zdravo– A nije..

Nauka je mnogo napredovala u otkrivanju stvari koje vas mogu ubiti, no još smo uvek daleko od otkrivanja što nas pokreće. Upravo je to područje odličan teren za razne šarlatane i varalice koji vam prodaju svoje proizvode i obećavaju vam večnost. A najveći prevaranti su velike korporacije.

musli

Ovih sedam proizvoda reklamiraju se kao izuzetno hranljivi i dobri za zdravlje, no istina je ipak malo drugačija, piše Ravstori.com.

1. Kokosova voda

‘Niskokalorična’, ‘bez masti’ i ‘bogata magnezijumom’ samo su neke od prednosti nutritivih vode iz još zelenih kokosovih oraha. Kada tome dodamo zvezde poput Rihanne i Jessice Albe koje se kunu u njeno delovanje, dobili ste unosnu industriju. Znate koliko je sati kada se Coca-Cola i Pepsi bore za svoj udeo u tom poslu …

Istina je da kokosovog voda ima svojih prednosti, no vrlo je skupa. Studija iz 2012. godine pokazala je da ovaj „čarobni napitak“ nije ništa bolji od obične vode pa se držite dobre stare H2O.

2. Vitaminizirana voda

Vitamini i voda – što tu može biti loše? Coca-Cola takođe smatra da je to odlična kombinacija, pa ju, uz dodatak šećera, prodaje od 2007. godine.
Iako čudotvorna svojstva vitaminizirane vode nisu dokazana, ko bi u njih sumnjao kada ih reklamiraju ‘stručnjakinje’ poput Ellen DeGeneres i Dženifer Aniston?

Uprkos njihovim tvrdnjama, dosad nije dokazano da vitamini leče išta osim egzotičnih bolesti poput beri-berija. Ako ikada obolite od beri-berija, obavezno nabavite vitaminizirane vodu, a dotad vam je pomorandža dovoljan izvor vitamina.

3. Energetske pločice

Reklama u kojima mišićave, vitke žene u sportskim grudnjacima grickaju pločice i obećavaju mladolik izgled odličan su mamac za sve koji se bore s viškom kilograma. Nažalost, većina je tih proizvoda sve samo ne zdrava.

Velik udeo masnoća, kalorija i tamna čokolada s premalim udelom antioksidansa ružna je istina koja se krije iza reči ‘fitness’. I nemojte se dati zavarati: šećer je šećer, nevažno je da li se radi o rafinirasanom belom ili o medu.

4. Musli

Musli – druga reč za zdravu ishranu u obliku orašastih plodova, dehidriranog voća i integralnih žitarica, upakovana u kutiju na kojoj je slika polja pšenice i kašike meda – i šećera, kao i previše masti. Četvrtina šoljice granole sadrži 4 grama šećera i pet grama masnoća. Mmm, zdravo …

5. Voćni jogurt

Dok je obični jogurt izvrsna namirnica bogata proteinima i bakterijama koje održavaju vaš imunološki sistem zdravim, voćni je jogurt jedna velika prevara prepuna šećera. Ako želite da jedete jogurt s voćem, stavite voće u jogurt.

6. Bademovo mleko

Otkad su u javnost procurele priče o stravi i užasu koji se događaju na farmama krava, procvetala je industrija mleka biljnog porekla. Proizvođači mleka od soje, konoplje i ostalih biljaka počeli su jako dobro zarađivati na pretpostavci da je mleko od zdravih biljaka takođe zdravo.

No, je li zaista tako? Bademovo mleko sastoji se uglavnom od vode u koju je umešana šaka badema. Ne zvuči baš hranljivo, zar ne? Kalcijum i ostale ‘zdrave stvari’ u ovu se tečnost dodaju naknadno i daleko su od ‘prirodnog izvora’.

Uzmite u obzir i da su za uzgoj badema potrebne ogromne količine vode što bademovo mleko čini vrlo štetnim za okolinu.

7. Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama

Dokazano je da omega-3 masne kiseline igraju ulogu u smanjenju rizika od bolesti srca, raka, Alchajmerove i drugih bolesti koje ugrožavaju život pa nimalo ne čudi što su velike korporacije odmah počele dodavati omega-3 masnoće u svoje prehrambene proizvode.

Problem je u tome što nisu dodale DHA i EPA ‘omege’ nego ALA omega-3 masne kiseline koje nemaju nikakav posebni učinak na organizam.

S vremena na vreme se počastite lososom – jedan komadić ima 100 puta više dobrih ‘omega’ nego obogaćeno mleko i jogurti, prenosi Ravstori.com.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …