Home / ZDRAVLJE / NE ODLAŽITE ODLAZAK U WC: Evo šta vam se dogoditi ako trpite ili odgađate veliku nuždu…

NE ODLAŽITE ODLAZAK U WC: Evo šta vam se dogoditi ako trpite ili odgađate veliku nuždu…

Za razliku od svakodnevnih navika koje bez posledica možemo odložiti, preskakanje nužde može ostaviti posledice.

covek- wc

Odlazak u WC je prirodni proces čišćenja organizma i upravo zbog toga ga nikako ne bi smeli odlagati. To se posebno odnosi na obavljanje velike nužde.

Kada je najbolje vreme za obavljanje velike nužde?

Za većinu ljudi, najbolje i najzdravije vreme za odlazak na veliku nuždu je jutro. Naime, tokom noći naš probavni sistem razgrađuje hranu koju smo pojeli tokom prethodnog dana, a koja je ujutro, kada se probudimo spremna na izlazak iz našeg tela.

Koliko puta nedeljno bi trebali obaviti veliku nuždu?

Odlazak na nuždu jednima je normalna i rutinska stvar, dok drugima predstavlja problem. Iako je jutarnje pražnjenje creva najzdravije za organizam, oni koji to ne rade ne moraju biti zabrinuti.

Dr. Marino Kvarantan specijalista objašnjava kako se uobičajenim smatra obavljanje velike nužde jednom ili nekoliko puta dnevno. Ukoliko to činite svaki drugi ili treći dan, ne morate se zabrinuti, sve dok ne osećate fizičku nelagodnost. Ukoliko osetite simptome poput nadutosti i grčeva i težine u stomaku, trebali bi potražiti savet stručnjaka.

Koji je najveći problem kod obavljanja velike nužde?

Problemi s probavom mogu se javiti kada poremetite dnevnu rutinu odlaska u toalet.

„U trenucima kada nemate vremena ili prilike obaviti nuždu pa je zbog toga preskočite, telo, koje vam je poslalo jasan signal da je spremno za pražnjenje creva, ulazi u stanje svojevrsnog malog šoka“, objašnjava doktor Kvarantan i dodaje kako odlaganje nužde može dovesti i do brojnih nuspojava poput nadutosti, grčeva pa čak i zatvora, a u dužem vremenskom intervalu, čak i do pojave raka..

Ako patite od zatvora ili imate neredovnu stolicu, donosimo savete koji vam mogu olakšati obavljanje velike nužde: izbegavajte suvu hranu, sirovu hranu, očistite oranizam, izbegavajte hleb, testaninu i jedite više žitarica.

(Zadovoljna.hr)

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …