Home / ZDRAVLJE / NIKAKO ŠTAPIĆEM! Evo ČIME treba da čistite uši (VIDEO)

NIKAKO ŠTAPIĆEM! Evo ČIME treba da čistite uši (VIDEO)

Štapići za uši nisu predviđeni za čišćenje ušnog kanala, jer tako samo nabijate ušni vosak dublje u uho, a, što je još gore, može da dođe i do infekcije

stapici-usiFoto-ilustracija: Profimedia

Mnogi ljudi štapićima čiste unutrašnjost ušnog kanala, iako oni služe samo za čišćenje ušne školjke, odnosno, spoljašnjeg uha.

Čišćenjem ušnog kanala štapićem, cerumen (ušni vosak) se samo nabija dublje ka bubnoj opni, pa je zapušenje posle toga još veće.

Druga stvar koja može da se desi jeste da ušni kanal ostane bez cerumena i samim tim bez zaštite od bakterija i infekcija.

Ako vam je uho zapušeno, nemojte pokušavati da ga očistite štapićima, već primenite sledeći trik:

Natopite vatu uljem, stavite je u ušnu školjku (bez guranja unutra) i stavite glavu u ležeći položa tako da ulje iz vate može da curi unutra. Ulje bi trebalo da omekša cerumen koji će potom prirodnim putem izaći iz kanala. Ako to ne upali, pokušajte da kapnete par kapi ulja u uho.

Ako je vosak toliko zapekao da ni to ne pomaže, onda uradite sledeću stvar – napravite rastvor belog sirćeta i medicinskog alkohola (u razmeri 1:1) i pomoću šprica isperite uho tim rastvorom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …