Home / ZDRAVLJE / NISTE PREMLADI ZA INFARKT: Ovo su tri najčesće greške koje radi većina žena..

NISTE PREMLADI ZA INFARKT: Ovo su tri najčesće greške koje radi većina žena..

Internet ne služi za postavljanje dijagnoza i nismo premlade za infarkt

500-1

Žene nesvesno štete svome zdravlju tvrde stručnjaci. Većina žena, naime, za razliku od muškaraca radio tri greške kojima ugrožavaju svoje zdravlje. Nekada je reč o neznanju poput toga da nisu dovoljno informisane o nekim bolestima i njihovim simptomima, poput primjerica simptoma srčanog udara koji mogu biti različiti kod žena i muškaraca.

Takođe, mnoge žene što zbog poslovnih i privatnih obaveza odogađaju odlazak lekaru uprkos brojnim zdravstvenim poteškoćama. One idu linijom manjeg otpora te umesto da potaž stručnu pomoć postavljaju samodijagnoze uz pomoć interneta.

Takođe, dok se jedan deo žena i prečesto važe druge su vagu pospremile daleko od očiju. Ovo su 3 najčešće greške kojima žene ugrožavaju svoje zdravlje.

1. Žene veruju da su premlade za srčani udar

Mnoge žene ne znaju da su simptomi srčanog udara različiti za muškarce i žene. Za razliku od muškaraca, žene često ne osećaju bol u grudima tokom srčanog udara, zbog čega je stopa smrtnosti mnogo veća nego kod muškaraca.

Iako više muškaraca pretrpi srčani udar, dvostruko je veća verovatnoća da će žene umreti od srčanog udara što zbog drugačijih simptoma ali i verovanja da su premlade.

Naučnici su sproveli istraživanje među grupom žena u dobi 30-55 koje su imale srčani udar te je otkriveno da su mnoge odgođale potražiti pomoć jer su mislile da su premlade, uprkos porodičnoj istoriji srčanih udara ili drugim faktorima rizika, otkriva dr. Judith Lihtman, autorka studije i profesorka epidemiologije na Jejlu.

2. Prate jesu li se udebljale po tome kako im pristaje odeća

Ne treba se vagati svaki dan ili još gore nekoliko puta dnevno, jer će to predstavljati dodatni stres. Dovoljno je to napraviti jednom nedeljno i proveriti jesu li kilogrami pod kontrolom. No, mnoge žene to ne rade.

One jednostavno veruju da je dovoljno svoje kilograme pratiti po odeći. One, naime, veruju da je sve pod kontrolom dok im pristaje odeća koju inače nose. No to nije tako jer, kako ističe nutricionista Jennifer McDaniel kilogrami mogu varirati do čak pet kilograma.

3. Rade samodijagnoze pomoću interneta

Žene imaju tendenciju da rade svoja istraživanja i donose sami procene kada je u pitanju njihovo zdravlje. Četrdeset odsto žena izjavilo je da zahvaljujući internetu same dijagnostikuju svoje zdravstvene tegobe. Koriste ga kako bi same sebi dijagnosticiralo razne bolesti prema simptomima koje osećaju a sve to stvara nepotreban stres i anksioznost.

A samo se trebaju obratiti stručnim osobama koje će odraditi svoj posao. Tako je internistica Holi Phillips iz Njujorka imala slučaj žene koja joj je došla sa Samodijagnoza da ima non-Hodgkinov limfom, čak je lekari sastavila spisak pregleda i tretmana na koje želi ići. Naravno pokazalo se da njena dijagnoza nije tačna.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …