Home / ZDRAVLJE / OD 20. DO 50. GODINE: Telo žene doživljava drastične promene, evo koje…

OD 20. DO 50. GODINE: Telo žene doživljava drastične promene, evo koje…

U životu svake žene, u dobi između 20-i 50-e događaju se najvažnije stvari, donose najveće odluke, poput završetka školovanja, zapošljavanja, udaje, dece, razmišljanja o umirvljenju …

starost

Osim spoljnih uticaja, na odluke koje donosimo utiču i korenite promene kroz koje ženino telo prolazi, pa s tim shodno, utiču i na odluke koje donosimo.

U dvadesetim smo telesno najaktivnije, u tridesetim je krajnje vreme pojačati mišićni tonus, u četrdesetim jačati libido, a u pedesetim se suočiti sa menopauzom koja dramatično deluje na žensko telo i psihu.
Ovo je spisak promena koje očekuju svaku mladu, s kojima se suočava svaka zrela, a sa kojima se znala i morala nositi svaka mudra žena.

1. U dvadesetima

Dvadesete su godine kada smo u čvrstom zagrljaju mladosti. Većinu vremena zdrava je žena poletna i puna energije. Kontrola težine ne zahteva preteranu vežbanje. Masne se naslage tope kao i sladoled, dečju poslasticu kojeg još nismo u potpunosti prerasle.

Vežbanje daje brze rezultate

Odlično doba za sticanje discipline u vežbanju. U ovoj dobi telo žene je odlično prihvata pozitivne efekte vežbi. Brzi metabolizam i velika količina mišićne mase optimalni su uslovi u kojima se telo vrlo brzo prilagođava na nametnuti ritam. Dvadesete su stoga najbolje vreme da se postigne željeni izgled tela.

Problemi sa kožom uzrokovani stresom

Trčeći za karijerom, prekovremeni sati, probijanje u svetu posla kao i haos koji vlada u društvenom životu, sve to utiče na nivoe stresa kojima je mlada žena izložena. Zanemarivanje zdrave ishrane, preskakanje obroka, ostajanje budan duboko u noć, izlasci i alkohol, sve to, u najmanju ruku, narušava zdravlje kože.
Nutricionistica Helen Ford preporučuje ishranu bogatu proteinima, žitarice i obilje tamnog voća i povrća. Ključno je izbegavati alkohol i nastojati uredno spavati. U toj dobi poželjno je piti vitamin C, nastojati uzimati minerale, izbegavati obično i konzumirati riblje ulje.

Seksualna energija je najvišem nivou

Tvoji reproduktivni organi su na vrhuncu. Plodnost je u prvom planu, a hormoni divljaju. To znači kako je seksualni apetit nezasitan, osim ako devojka / žena ne pije tablete za kontracepciju, za koje se veruje da utiču na libido.

PMS postaje sve gori

Zbog povišenih nivo hormona, grčeva, osetljive kože i grudi, menstrualni ciklus, a posebno pms, znatno su izraženiji. Postoje posebni preparati koji umanjuju tegobe uzrokovane menstrualnim ciklusom. Ulje noćurka jedno je od takvih, prirodnih, lekova, a dobro je za umanjivanje osetljivosti grudi.

2. U tridesetim

Tridesete i četrdesete su godine u kojima hormoni imaju tendenciju ispasti iz balansa. „To znači da je sve što ti se događa posledica životnog stila koji biramo“, kaže nutricionista i kondiciona trenerica Jane Mitchell.

Gubitak mišićnog tonusa

Prirodna atrofija mišića započinje u tridesetim. Tada je pravo vreme da se uzmu bućice i počne da vežba, kako bi zadržali mišiće, jer s godinama oni će se sve više topiti.

Izloženost stresu uzrokuje debljanje

Postoji mit kako se žene počnu gojiti u tridesetim, no to nema veze sa starosti, već sa životnim tempom. Žene koje u toj dobi rade, sklonije su poslovima u kojima sede, pa se prvi problemi pojave oko struka. Zbog stresa opraštamo hormon koji podstiče naše telo da skladišti masti oko stomaka.

Lice mršavi, postaje pravolinijski

Naše telo proizvodi znatno manje kolagena, pa se lice sužuje, postaje pravolinijski, što je jedan od prvih znakova starenja.

Telo se sve teže oporavlja

Ovo pravilo najviše se odnosi na žene koje u kasnim tridesetim odluče imati decu. Njihov se stomak teže oporavlja od devet meseci rastezanja, a povratak na staru telesnu težinu pravi je izazov. U suprotnosti sa uvreženim mišljenjem kako lakše smršaju one porodilje koje se brzo vrate na posao, nagomilanih se kila lakše reše žene koje ostanu kod kuće sa decom.

„Ukoliko se vratite na posao, bićete izloženi ogromnim pritiscima pa će ishrana postati neuredna, a nastojanja da se vratite na normalnu težinu, uzaludna. Baš u takvim situacijama žene se najviše ugoje „, kaže Jane Mitchell.

3. U četrdesetim ..

Libido je na udaru

Zbog niskih nivoa hormona ili jednostavno zbog iscrpljenosti koju uzrokuje svakodnevni život, urušava nam se libido. U toj situaciji pomoći mogu Omega 3 kiseline, koje možemo pronaći u ribi, bademima, lješnjaku .. Vitaminski preparati su poželjni. Magnezijum, kalcijum i vitamin D valja u organizam unositi svakodnevno.

Menopauza kuca na vrata

Većina žena, pre 50-ih, niti ne razmišlja o menopauzi, međutim pojedini se simptomi mogu pojaviti znatno ranije nego što to očekujemo. „Naša tela imaju podrazumevani broj jajašca i jednom kada su ona iskorišćena nastupaju znakovi menopauze“, kaže Jane.
Šećer i alkohol u potpunosti treba izbaciti, a vežbanje i dalje treba da ostane sastavni deo svakodnevice.

Lice se menja

U ovoj dobi naše se lice drastično menja, što je posledica gubitka masnoće iz obraza. Bore dolaze u prvi plan, nos se spušta prema dole, očne se udubljenja produbljuju, jer i kosti više nisu što su nekad bile.

Zglobovi postaju sve slabiji

Osteoporoza nije samo reč koju čujemo u reklami za lekove, već je stvarnost koja očekuje mnoge četrdesetogodišnjakinje. Stručnjak za artritis, lekarka Janet Lord upozorava kako na to pitanje treba obratiti pažnju, jer je kod žena te dobi vrlo učestala pojava osteoartritisa.

Istorija povrede sada dolaze na naplatu, telesna težina takođe je bitna, budući se pojavljuju oštećenja na čašicama zgloba, pa on više ne radi glatko kao pre.
Nije poznato da li je problem u potrošenom koštanom materijalu, atrofiji mišića ili sve slabijoj regenerativnoj sposobnosti našeg tela, no činjenica je kako u kasnim četrdesetim artritis postaje ozbiljno pitanje.

4. U pedesetim

U tim godinama ulazimo u menopauzu i sve promene uzrokovane su tim fenomenom. Međutim, na koji se način menopauza odražava na kvalitet života žene u 50-tima individualna je stvar i ne postoje jedinstvena iskustva kojih bi se mogli čvrsto držati.

Opada interes za seks

Hormonalne promene i pad nivoa estrogena uzrokuju smanjenje seksualne želje. U ovoj životnoj fazi ženama slabi libido i dožive suvoću vagine.

Stvaraju se naslage oko stomaka

Usporen metabolizam, niskog nivoa hormona, posebno testosterona, deo su uzročnika debljanja oko struka. Takvih naslaga teško se rešiti.

Tjeskoba, depresija i nisko samopouzdanje, kod nekih!

Osim hormonskih promena, koje utiču na ženu, to je vreme kada deca napuštaju dom, kada se vrši revizija života i, uopšteno, kada smo, zbog promena, skloniji pasti u depresiju.

Slabe kosti

Slomiti nogu ili ruku, kuk ili bilo koju kost u 50-tima znači dugotrajan oporavak, a često i komplikovane operacije. Zašto? Zato što je gustina kostiju znatno manja od one kada smo imali 40 godina, a osteoporoza je bolest koja zavaća veliki broj žena.

Na kosti stoga treba jako dobro paziti, piti kalcijum celo vreme. Šećer i alkohol treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, a nivo endorfina držati visoko, vežbanjem koja odgovara volji i želji pojedine žene.

Pravila nema, kada je menopauza u pitanju, svaka je žena slučaj za sebe. Bitno je znati što nas očekuje i ponašati se u skladu sa preporukama lekara.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …