Home / ZDRAVLJE / Odličan borac protiv raka, šećera, pritiska, debljine… a raste kao korov uz Savu..

Odličan borac protiv raka, šećera, pritiska, debljine… a raste kao korov uz Savu..

501

Čičoka, divlji krompir ili jerusalimska artičoka je vrsta suncokreta udomaćena u Americi. Biljka se zbog jestivog gomoljastog korena danas kultiviše širom sveta. Kod nas raste i divlja, na primer uz Savu oko Zagreba. Naraste do tri metra visine, cveta žutim cvetovima i neverovatno je zdrava!

Čičoka za razliku od krompira ne sadrži skrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja gojazne populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamena za krompir.

Pomaže kod visokog krvnog pritiska, povišene nivoe masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, posebno dijabetesa i gojaznosti, a doprinosi i njihovoj prevenciji.

Konzumirana sirova – odlična je za čišćenje organizma od toksina. Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. Korisna je i u prevenciji i lečenju alergija.

Smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i lečenju malignih bolesti creva.
Šta je važno dijabetičarima, razgradnjom ne dolazi do porasta nivoa šećera u krvi (glikemijski indeks: 0).

Ima visok sadržaj vitamina (B-grupe, C, D, provitamin A – beta-karoten) i minerala (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe).

Čičoka je takođe izvor esencijalnih aminokiselina, piše punkufer.hr.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIVA RECEPT ZA PODIZANJE IMUNITETA!

Zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, svi se trudimo da ojačamo imunitet, a pulmolog prof. dr …