Home / ZDRAVLJE / OPREZ! LEKARI UPOZORAVAJU: Ovaj lek može da vas košta života! Nemojte da završite kao moja ćerka!

OPREZ! LEKARI UPOZORAVAJU: Ovaj lek može da vas košta života! Nemojte da završite kao moja ćerka!

Šarlot Jusaf je pre četiri godine preminula od prevelike doze paracetamola. Danas je ovaj lek deo izazova na društevnim mrežama u kojima mladi pozivaju jedni druge da uzimaju ovu supstancu bez ikakve kontrole.

lekovi tablete

Milena Turubatović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja „Savski venac“ objašnjava koliko je ovaj trend opasan.

– Svaki lek može da bude otrovan, odnosno štetan ako se uzima bez odobrenja lekara. Paracetamol sme da koristi samo kontrolisano, u kontrolisanim dozama, u kontrolisanom vremenskom periodu i za određene indikacije- objašnjava doktorka.

Upotreba bez preporuke lekara povlači veliki rizik. Doktorka smrtonosna dejstvo paracetamola povezuje sa uzimanjem velikih količina oovg leka, a ističe da je veoma opasan u kombinaciji sa alkoholom.

-Opasno Mogu da budu i male doze paracetamola, postoji individualna reakcija na lek- dodaje ona.

Zbog toga „paracetamol izazovi“ moraju da se izbegavaju i da se slede sledeće preporuke:

– Paracetamol je analgetik, deluje protiv bolova i antipiretik, smanjuje temparaturu. Deluje kod prehlada, gripa i bolova, ali onih kratkotrajnih, poput glavobolje ili zubobolje. Takvo je i njegovo dejstvo, brzo i kratkotrajno- objašnjava doktorka i dodaje da se paracetamol koristi u terapiji lečenja raka, ali isključivo u kombinaciji sa drugim lekovima.

Kad je reč o maksimalnoj dozi ovog leka, važe ove mere.

– Maksimalna dnevna doza paracetamola je četiri grama, ali se ona daje samo u izuzetnim situacijama. Ne preporučuje se doza veća od tri grama, tablete paracetamola su od 500 miligrama, treba da se uzimaju jedna pored dve na 4-6 sati- savetuje doktorka.

Tinejdžeri u Ajširu u Škotskoj ne poštuju preporuke lekara, nekoliko njih je hospitalizovano u bolnici nakon „paracetamol izazova“ .Tamošnja policija je upozorila mlade na opasnosti ovog trenda.

A apel je uputila i majka Šarlot Jusaf, Mendi Jusaf:

– Nemojte da završite kao moja ćerka!

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …