Home / ZDRAVLJE / OSPICE ILI DOBRAC– Prirodno lečenje..

OSPICE ILI DOBRAC– Prirodno lečenje..

Male boginje su jedna od najbezazlenijih zaraznih bolesti kod nas, dok među Indijancima, u krajevima gde je dosad još nije bilo, deca od malih boginja umiru.

dete- ospice- bolest

Uzročnik je virus, taj mali uzročnik koji je dugo bio nepoznat jer je mnogo manji od bakterija. Ne možemo ga obojiti i posmatrati običnim mikroskopom; proučavati ga možemo jedino pomoću elektronskog mikroskopa.

Međutim, već smo odavno videli prema toku bolesti i lakoj prilepcivosti, da su male boginje zarazna bolest.

Mnogim je majkama ta zarazna bolest, udružena sa groznicom i osipnim mrljama, dobro poznata. Bolest je u početku teško prepoznati ako se otprilike dva dana pre izbijanja osipa ne pojave na crvenoj sluznici obraza, u predelu kutnjaka, 2-3 milimetra velike svietlocrvene pegice s malim, belim tačkicama u sredini, tzv. „Koplikove pege“.

Može se dogoditi da ih i ne zapazimo jer ubrzo nestanu.

Inkubacija, vreme od infekcije do pojave bolesti, iznosi oko 14 dana, pa zato nije čudno da se otprilike 12 dana od pojave bolesti još neko razboli u istoj ili u susednoj porodice.

Prvi znaci nisu uvek jednaki. Dosta često bolest počne prehladom, kijanjem, krvarenjem iz nosa, upalom disajnih puteva i očne spojnice (konjunktivitis), suženjem iz očiju i osetljivošću na svetlost. Posle nastupi temperatura koja se popne do 39 ° C, onda padne i četvrtog se dana opet popne do 40,5 ° C.

Tek pošto izbije osip, temperatura opet polako pada. Potraje li povišena temperatura duže od četvrtog dana posle izbijanja osipa, moramo preduzeti energične mere, jer su na pomolu komplikacije.

Odmah moramo primeniti nešto protiv tih, sepsi sličnih, komplikacija (Lachesis D 10) i neprekidno obnavljamo tople obloge od majčine dušice oko tela.

I u slučaju ako se bolest normalno razvija, stavljamo takve obloge. Dok dete ima temperaturu, dajemo mu voćne sokove od narandže ili grožđa, ili sok od šargarepe koji je dobar za jetru. Ako nemamo voćnih sokova, dajemo neutralni čaj zaslađen grožđanim šećerom.

Kao i protiv svih zaraznih bolesti, i tu je nadasve važna njega usta. Za negu usta kod male dece ovijemo oko prsta čistu krpicu (gazu) koju smo namočili u razređeni rastvor Molkosanova koncentrata, i njome im dezinficiramo zubno meso, sluznicu ustiju i jezik (koji je u takvim slučajevima uvek obložen).

Za veću decu dolazi već u obzir četkica za zube.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …