Home / ZDRAVLJE / EKCEMI KOD DECE– Prirodno lečenje..

EKCEMI KOD DECE– Prirodno lečenje..

Eczema infantum, dečji osip, zbilja pobuđuje sažaljenje, jer je osim deteta teško pogođena i majka koju oboljenje deteta isto tako pogađa i zahteva od nje uvek vrlo požrtvovanu i napornu negu.
dete- ekzemi
Na kongresu pedijatara (lekara za dečje bolesti) u Munchenu god. 1964, američki pedijatar sa univerziteta u New Yorku- prof. Holt zagovarao je gledište da je za lečenje dečijeg ekcema još uvek najbolji katran. Pet procentni alkoholni ekstrakt katrana je takođe mnogo jeftiniji od steroidnih masti.

Zanimljivo je bilo profesorovo priznanje da je dečji ekcem relativno lako ublažiti, ali ga je teško izlečiti. Katranskom terapijom stvarno je lako IV stepen ekcema redukovati na I stepen, ali za izlečenje katranska terapija nije dovoljna.

Čim prestanemo s katranskom terapijom, detetu se stanje naglo pogorša. Na žalost, na kongresu to nisu ni spomenuli. Nisu spomenuli ni to da je katran sa svojih 15 ugljovodonika, među kojima je i naftalin koji je kancerogen.

Lečenje

Na žalost, nije bilo lekara za dečje bolesti, koji bi predložio bolju terapiju: osim zabrane mleka i belančevina u hrani, i uspešnu upotrebu mlečnih enzima sa surutkom. Niko od prisutnih nije mogao razjasniti zašto je upravo lečenje dečijeg ekcema surutkom (Molkosan) tako delotvorno.

Zaista je žalosno i zavređuje osuđivanje da taj način lečenja nije među stručnim krugovima dovoljno poznat, uprkos tome što je već dugo u upotrebi. Već je, naime, vekovima poznato da kupke u svežoj, posle kiseloj surutki postižu u lečenju dečjeg egzema lekoviti učinak.

Ako se istovremeno upotrebljavamo i divlju maćuhicu, uspeh je još bolji. Budući da deca sa ekcem imaju takođe premalo kalcijuma, lečenje potpomaže takođe upotreba kalcijumovih preparata (Urticalcin).

Urticalcin se pokazao uspešnim i za spoljnu upotrebu jer sprečava prodor bakterija u kožu, spolja se upotrebljava kao puder za posipanje.

Umesto steroidnih masti upotrebljavamo punomasne kreme. Svaki lekar za dečje bolesti biće oduševljen uspehom. Posve je razumljivo da je važna takođe dijeta. Budući da je mleko zabranjeno, biljne su belančevine utoliko nužnije. Valjano su se pokazale soja i belančevine badema. Preporučuje se takođe neslana dijeta.

Pa ipak, o tome isto tako na kongresu nisu raspravljali. Zanimljiva su zapažanja lekara iz Nigerije, koji su ustanovili da je egzem kod dece bogatih roditelja koji žive na evropski način, mnogo češći nego u dece starosedelaca koji žive po starim običajima.

To nam govori da životne navike imaju u ishrani naše civilizacije takođe svoj udeo u nastanku dečijeg ekcema.
Činjenica, odnosno tvrdnja, da je dečji ekcem alergična bolest, ne stoji baš na čvrstim nogama.

Traženje škodljivog antitela i specifičnih antitela neće verovatno uroditi uspehom.

Zašto se, dakle, ne bismo radije prihvatili lečenja prirodnim sredstvima koja su neškodljiva i s kojima postižemo veoma često ne samo poboljšanje već i ozdravljenje?

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …