Home / ZDRAVLJE / Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka..

Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka..

Potvrđen je blagotvorni efekat kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti

Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka

Linda Draškić Perak

Tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago slatkast, ljutkast i pomalo gorak ukus te aromatičan miris, koji podseća na pomorandžu, đumbir i biber.

Osnovni je sastojak mešavine kari začina (boja currija potiče upravo od kurkume, a najčešće se dodaje pirinču, krompiru (dajući im prefinjen ukus, miris i žutonarančastu boju), ali i jelima od piletine i jagnjetine.

Obavezan je dodatak svim vrstama mahunarki jer potpomaže njihovu probavu i sprečava nadutost. Kurkuma ima snažno antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno delovanje, a blagotvorno deluje u terapiji i prevenciji dijabetesa, alergija, artritisa, malignih i drugih hroničnih bolesti. Sadrži vitamin B3 i B6, folnu kiselinu, kalijum, gvožđe, mangan i biljna vlakna.

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

Već odavno je izvesno da kurkuma poseduje protivupalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.

Potvrđen je blagotvorni efekat kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti. U aiurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam, a koristi se za jačanje varenja, obnavljanje crevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučne kese, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimulisanje rada metabolizma , kožne probleme, tegobe disajnih puteva, protiv gljivica i bakterija, protiv crevnih parazita,

Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalijuma.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, gorušice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca, piše Alternativa za Vas.

 Štiti od mnogih vrsta raka

Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika, a pomoći će ženama u menopauzi koje uzimaju hormonske sapstitute, za smanjivanje rizika od raka dojke. Istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog creva i prostate te sprečava leukemiju kod dece.


 
Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …