Home / ZDRAVLJE / OVO JE PRAVA ISTINA O RAKU: Saznajte zašto ga neko dobije, a neko ne!

OVO JE PRAVA ISTINA O RAKU: Saznajte zašto ga neko dobije, a neko ne!

Ne dajte se zavarati kojekavim pričama o tome da su za to što je neko oboleo od tumora krivi geni ili kojekakve kancerogene materije. Ništa od svega toga nije tačno, a iznenadiće vas šta jeste
Hemoterapija-oboleli-od-raka-bolnica

Verovali ili ne, kad su maligne bolesti u pitanju, naše telo je lutrija! Jednostavno, nema veze kako živite, kako se hranite ili šta radite – ako nemate sreće, to vam je to, dobićete rak.

Iako su godinama su naučnici tvrdili da su fizička neaktivnost, pušenje, alkohol, loša ishrana ili geni glavni uzroci tumora, najnovija ispitivanja opovrgla su sve. Pokazalo se da oni koji su dobili tumor jednostavno – nisu imali sreće!

Istraživanja ukazuju da dve trećine tumora nastaje zbog potpuno slučajne i nasumične mutacije ćelija prilikom deobe, koja je potpuno van ljudske kontrole.

Dakle, čovek može da živi zdravo, redovno vežba i da se pravilno hrani, što je dobro da se smanje neki drugi zdravstveni rizici, ali nije nikakva garancija da neće dobiti rak.

Istražena je 31. vrsta tumora i pokazalo se da je samo devet povezano sa DNK i stilom života, a uzrok ostalih nije imao veze sa tim.

Američki naučnici tvrde da je neke vrste raka nemoguće sprečiti, pa bi trebalo više raditi na ranom otkrivanju bolesti da bi se ona u prvom stadijumu mogla izlečiti.

– Kada znamo da se dve trećine tipova tumora pojavljuju zbog neobjašnjive mutacije DNK tokom deobe ćelija, onda je malo toga što možemo učiniti da sprečimo bolest – poručuju stručnjaci.

Ipak, ta tvrdnja ne važi za rak pluća i rak kože, čiji uzroci zaista imaju veze sa lošim životnim navikama, odnoso pušenjem i preteranom izlaganju UV zracima, bilo sunčanjem, bilo u solarijumu.

Sve u svemu, nek nam je sa srećom!

(Telegraf.rs / Independent)

 

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …