Home / ZDRAVLJE / Ovo su devet stvari koje trebate baciti iz kuće ako želite zadržati zdravlje..

Ovo su devet stvari koje trebate baciti iz kuće ako želite zadržati zdravlje..

Kad pričamo o tome šta treba preduzeti da biste zadržali zdravlje, to često uključuje kupovinu novih stvari. Opremu za vežbanje i zdrave namirnice, za početak. No ako želite živeti najzdravije moguće, postoje stvari koje biste svakako trebali početi rešavati.

501

Stare plastične posude

Pregledajte svoje plastične činije i posude i bacite sve što je oštećeno ili ne sadrži žig sa brojem 7 ili slovima pc, jer ono može sadržati BPA. Takođe, zapamtite da je uvek bolje hranu podgrejavati u staklenim posudama, nego ikakvim plastičnim.

Osveživači vazduha

Mnogi osveživači sadrže ftalate, koje u većim količinama mogu uzrokovati neplodnost ili deformacije fetusa.

Antibakterijski sapun

On nije ništa efikasniji od običnog sapuna, a često sadrži triklosan – sastojak koji dokazano menja hormone kod životinja, te bi mogao uticati na otpornost na antibiotike.

Dijetalna pića

Pogotovo ih se rešite ako želite da smršate, budući da su bogati zaslađivačima koji bi vam mogli promeniti stanje među probavnim bakterijama, koje pak imaju ključnu ulogu u zdravom metabolizmu.

Stare, iznošene patike

Ako trčite, znajte da biste trebali zameniti patike novima nakon svakih pretrčanih 500-650 kilometara. Naime, s vremenom jastučići patika više ne čuvaju stopalo dok ono sleće, te dolazi do rizika od povreda mišića, tetiva i kosti. Ako ne trčite, trebalo bi da ih zameniti svakih šest meseci.

Pohabana četkica za zube

Ako zube redovno perete ujutro i uveče, četkicu biste trebali zameniti nakon dva do tri meseca, jer će nakon toga postati neefikasna.

Nered

Bacite sve što vas živcira, kao rasparene čarape, otvorene kese grickalica, isprobane kreme koje čuvate za ‘ako zatreba’ i slično. Što se više stvari rešite, to ćete imati više prostora za sebe i postizanje svojih ciljeva. A i manje će biti prašine.

Odeća koju više ne nosite

Sigurno imate gomilu odeće koju niste nosili u poslednjih godinu dana. Gledanjem odeće u koju više ne stanete, ili koju ste zadržali ako se slučajno opet ugojite, samo stvarate osećaj teskobe u sebi.

Ostaci hrane u frižideru

Ako je reč o namirnicama koje sadrže životinjske sastojke, pojedite je, bacite ili zamrznite. U protivnom rizikujete zarazu bakterijom listerija koja može uzrokovati meningitis, spontani pobačaj, pa čak i smrt.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …