Home / ZDRAVLJE / OVO SU PRVI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA: Obratite se lekaru dok još nije kasno..

OVO SU PRVI SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA: Obratite se lekaru dok još nije kasno..

zena- mozdani udarKako je delovala bledo i tresla se, pomogli su joj da se očisti i doneli novi tanjir sa hranom. Devojka je ostatak večeri provela veselo i raspoloženo. Njen muž je kasnije nazvao i javio svima, da je prevezena u bolnicu. U 23 sata… iste večeri devojka je umrla.

Na druženju uz roštilj je pretrpela prvi, a onda kasnije drugi fatalni moždani udar. Da su njeni prijatelji znali da pročitaju znakove moždanog udara, devojka bi danas možda bila živa.

Neki ljudi ne umru na licu mesta. Često ostanu u bezizlaznoj situaciji, upućeni na pomoć. Potreban je samo 1 minut kako biste pročitali sledeće…

Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posledice moždanog udara ako u roku od 3 sata može doći do dotične osobe. Kaže da je trik prepoznati moždani udar, dijagnostikovati ga i lečiti pacijenta u roku od tri sata, ali to nije jednostavno.

Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar:

1. Zamoli osobu da se nasmiješi (neće uspeti)!

2. Zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (na pr: “Danas je lep dan.”) Imaće problem da to kaže!

3. Zamoli osobu da podigne obe ruke (neće moći ili će moći samo delimično)!

4. Zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljulja se s jedne strane na drugu, to je takođe znak moždanog udara)!

Ukoliko osoba ima problema s jednim od navedenih koraka, odmah nazovi Hitnu pomoć i opišite simptome osobe telefonom dežurnom u Hitnoj pomoći.

Takođe, treba vrhom oštrog predmeta, prethodno dezinfikovanim ako je moguće, pustiti iz vrha palca kažiprsta ili prsta nekoliko kapi krvi.

Ta je metoda na istoku poznata i u “SU JOK “terapiji opisana kao prvi korak za lečenje moždanog udara.

(6yka.com)

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …