Home / ZDRAVLJE / Ovo su uzroci koji izazivaju nadutost stomaka

Ovo su uzroci koji izazivaju nadutost stomaka

Ponekad ste toliko naduveni da vam se čini kao da ćete odleteti u vazduh? Neki uzročnici takvog stanja mogu se skrivati tamo gde se najmanje nadate…

Mešate voće 

Možda mislite da ste učinili nešto dobro za svoje zdravlje kada ste nakon pudinga pojeli nektarinu, ali to može da bude prava stomačna bomba. Voće se inače brzo vari, ali kad ga uzimate sa drugom hranom, varićete ga kad i nju. A kad se voće duže zadrži u crevima, fermentisaće i učiniti vas jako nadutim. Zato ga jedite dva sata pre obroka. 

Napeti ste 

Stres negativno utiče na proizvodnju stomačne kiseline i probavnih enzima, kao i na ravnotežu dobrih crevnih bakterija, a sve to, pogađate, pojačava nadutost. 

Žvaćete žvaku 

O, da. Kad žvačete, gutate više vazduha što vodi do nadimanja, a i neki zaslađivači (ksilitol i sorbitol) mogu da fermentišu u crevima i izazovu nadutost. 

Prebrzo jedete 

Kao i sa žvakaćom gumom, i na taj način progutaćete više vazduha, ali verovatno i ne žvaćete hranu pravilno, što dodatno opterećuje digestivni trakt.

(Super žena)

 

Check Also

PATOLOG OTKRIO ŠTA JE PRONAĐENO U ORGANIMA PREMINULIH OD KORONE: OVO JE DRAMATIČNO, NISMO TOGA BILI SVESNI NA POČETKU EPIDEMIJE

Autopsije ljudi koji su preminuli usled korona virusa uveliko se vrše, a patolog otkriva da …