Home / ZDRAVLJE / PA NAVALITE… Ova hrana usporava starenje mozga…

PA NAVALITE… Ova hrana usporava starenje mozga…

501

Ishrana bogata lisnatim povrćem, mahunarkama, bobičastim voćem, žitaricama i vinom pomaže u usporavanju starenja mozga i u usporavanju smanjivanja kognitivnih sposobnosti, kazali su u utorak naučnici.

Smanjivanje kognitivnih sposobnosti normalna je pojava koja prati starenje ali studija naučnika sa Medicinskog centra Univerziteta Raš u Čikagu pokazala je da su stariji odrasli ljudi koji striktno slede ishranu MIND kognitivno 7,5 godina mlađi od onih koji to ne čine.

MIND je kombinacija mediteranske ishrane i dete DASH osmišljene za visoki krvni pritisak. Sadrži 15 prehrambenih preporuka te savetuje najmanje tri porcije žitarica, salatu i drugo povrće svaki dan te čašu vina. Mahunarke i piletina trebaju biti na stolu dvaput nedeljno a riba 1.

Oni koji slede taj režim ograničavaju količinu crvenog mesa, maslaca, margarina, sira, kolača i slatkiša, te pržene i brze hrane.
Jedino dopušteno voće u MIND režimu je bobičasto.

Naučnici su proučavali 960 starijih ljudi, u dobi od prosečno 81,4 godine, u 40 domova penzionera na području Čikaga kroz period od 4,7 godina.

Otkrili su sporije smanjivanje mentalnih sposobnosti kod onih koji su se hranili najbliže toj dijeti.

Ranija studija pokazala je da taj režim ishrane može smanjiti i rizik razvoja Alchajmerove bolesti.

Check Also

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u …