Home / ZDRAVLJE / Pazite šta radite: 6 poslova od kojih imate veće šanse da DOBIJETE RAK…

Pazite šta radite: 6 poslova od kojih imate veće šanse da DOBIJETE RAK…

Ukoliko i vi radite jedan od ovih poslova, ne mora da znači da ćete odmah oboleti. Tako prema izveštaju američkog Udruženja obolelih od raka, nekada može proći decenija dok bolest ne izađe na površinu.
frizer
Neki poslovi su jako opasni, pa tako ako ste na primer vatrogasac ili policajac, svakodnevno rizikujete da smrtno stradate od posledica požara ili pak oružja.
Ali, postoje i drugi poslovi koji imaju skrivene, ali opasne nuspojave.

U svakom slučaju, bilo koji posao da radite, suočeni ste sa određenim zdravstvenim rizikom, a lista poslova u nastavku se povezuje sa rizikom od limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

Ukoliko i vi radite jedan od ovih poslova, ne mora da znači da ćete odmah oboleti. Tako prema izveštaju američkog Udruženja obolelih od raka, nekada može proći decenija dok bolest ne izađe na površinu. To znači da ljudi koji su radili u različitim industrijama pre 40 godina, mogu oboleti nakon toga i to zbog izloženosti određenim toksinima.

1. Proizvodnja guma

Gume se prave od mnogo različitih hemikalija, a radnici koji rade na proizvodnji su izloženi pari, prašini i hemijskim nusproduktima koji predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, nekoliko studija je pokazalo povećanje broja smrtnih slučajeva zbog raka mokraćnog mehura, raka želuca i pluća.

Tom spisku su dodati i leukemija i limfom, što pravljenje guma čini jednom od najviše izloženih industrija kancerogenima. Istraživanje je pokazalo da ovi toksini mogu biti apsorbovani kroz kožu, ne samo udisanjem.

2. Poljoprivredni poslovi

Žene koje rade u poljoprivredi imaju 35 posto veći rizik od dobijanja raka dojke, pokazala je studija. Drugi izveštaj je pokazao da imaju i visok rizik za dobijanje raka pluća, zbog povećane izloženosti hemikalijama, ali u to je uključeno i pasivno pušenje kao i izloženost hemijskom elementu radonu.

Prema australijskoj studiji, poljoprivreda se nalazi u top pet mjesta poslova koji imaju veći rizik za dobijanje raka u toj zemlji. Često izlaganje izduvnim gasovima, pesticidima, veštačkim gnojivima dovodi do limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

3. Frizeri i brijači

Jedna trećina žena koje imaju više od 18 godina, kao i 10 posto muškaraca, koristi neki oblik boje za kosu, a usluge traže u profesionalnim salonima.

Studija iz 2009. je pokazala da frizeri i brijači imaju veći rizik od dobijanja raka mehura, grla i pluća. Nacionalni institut za rak ukazuje na boju za kosu kao jednog od krivaca, i to zbog česte izloženosti hemikalijama.

4. Automehaničari

Automehaničari imaju prljav, mastan posao, ali opasnost nije u tome. Azbest se još uvek koristi kod kočnih obloga, a azbestna vlakna se ispuštaju u vazduh te tako dospevaju u pluća radnika. Azbest je vodeći uzrok mezotelioma – teškog oblika raka. Pored azbesta, automehaničari dolaze i u dodir sa benzinom koji sadrži benzen, a koji je povezan sa leukemijom.

5. Manikir i pedikiri

Saloni za nokte su u žižu javnosti dospeli pre godinu dana kada se pojavilo nekoliko izvještaja o zdravstvenim problemima. Tako je prijavljen veći broj pobačaja, ali i respiratornih problema, problema sa kožom, kao i rakom, i to verovatno zbog izloženosti jakim hemikalijama za čišćenje, lakiranje i ugrađivanje noktiju.

Od svih hemikalija koji uzrokuju zdravstvene probleme, formalin ( koji se koristi da stvrdne nokte) i titan dioksid (koristi se da polira nokte) su dva od najproblematičnijih. Nošenje maske je imperativ kao i ventilacija u salonima.

6. Piloti

Nekoliko izveštaja je pokazalo da letačka posada ima visok rizik od razvoja zloćudnog melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Istraživači su prvobitno želeli da okrive letačko osoblje koje koristi svoje besplatne letove za putovanja po tropskim krajevima, no druge studije su pokazale da ne postoji dovoljno dokaza da bi objasnio povećan rizik od raka u toj situaciji.

Naučnici još uvek ne mogu da daju definitivne odgovore o toj vezi, ali neki veruju da je rizik za rak povezan sa većim visinama gde je letačko osoblje izloženo većem UV zračenju.

(N1info.com)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ RAZBIO MIT U KOJI SMO SVI VEROVALI

Od davnina je poznato – najbolje lekove za lečenje prehlade i gripa pravi baka. Na …