Home / ZDRAVLJE / POČNITE VEĆ DANAS: 5 stvari koje treba da radite kako ne biste oboleli od Alchajmera!

POČNITE VEĆ DANAS: 5 stvari koje treba da radite kako ne biste oboleli od Alchajmera!

Simptomi Alchajmerove bolesti, ako retko, ali mogu već da se jave i u četrdesetim godinama, a neki od njih su zaboravljanje važnih stvari, nemogućnost orijentisanja u poznatom okruženju, kao i loše upravljanje s novcem, prema rečima Ričarda B. Liptona, neurologa u Montefiore Medicinskom centru u Njujorku.

alzheimer

Međutim, ako povremeno zaboravljate godišnjicu svog venčanja, ništa strašno. Samo 5 odsto obolelih od Alchajmera – oko pet miliona Amerikanaca starosti preko 65 godina – rano su oboleli, a uzrok je obično genetski.

Istraživanje je pokazalo da se usvajanjem određenih zdravih životnih navika već sada može smanjiti rizik od kasnijeg razvoja ove bolesti. Samo nekoliko malih promena može u potpunosti promeniti vaš život, prenosi goodhousekeeping.com.

1. Okrenite se mediteranskom stilu ishrane

Šta više uspete da redukujete iz ishrane brzu hranu, to bolje. Doktor Lipton predlaže mediteranski stil ishrane pun ribe, maslinovog ulja, integralnih žitarica, voća i povrća bogatog antioksidansima. On, takođe, savetuje svakodnevno unošenje vitamina D3.

2. Vežbajte

Brojna istraživanja su došla do istog zaključka: fizička aktivnost štiti mozak. U knjizi doktora Gerija Smola „The Alzheimer ‘s Prevention Program“ nalazi se i Framingham longitudinalna studija koja je pokazala da svakodnevna šetnja smanjuje rizik od Alchajmera za 40 odsto.

Ukoliko do sada niste voleli da šetate, ovo je dovoljno jak razlog da se već od danas pokrenete!

3. Vodite računa o srcu

Visok krvni pritisak i visok nivo holesterola mogu da unište arterije i izazovu bolesti srca, srčani udar, moždani udar, a povezani su i sa Alchajmerom. Obdukcija pacijenata koji su bolovali od Alchajmera pokazala je da je čak 80 odsto njih bolovalo od kardivaskularnih bolesti, prema Udruženju za Alchajmerovu bolest.

4. Održavajte zdravu kilažu

Ukoliko jedete u normalnim količinama i redovno vežbate, održavanje zdrave kilaže neće biti nemoguć cilj. Doktor Smol ukazuje da gojaznost dvostruko uvećava šansu od razvoja Alchajmera. Osim toga, prekomerna kilaža povećava rizik i od pojave dijabetesa tipa 2.

5. rešavajte mozgalice

Mozgalice su sjajne jer stimulišu centre za pamćenje u mozgu i time ga održavaju „oštrim“. „Ili ga koristite, ili izgubite“, objašnjava neurolog Tomas Harding Psi, autor knjige „Iou Can Prevent Alzheimer ‘s“.

Dakle mozgalice, ukrštenice, osmosmerke i slične igre uključite u svoju svakodnevnu rutinu.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …