Home / ZDRAVLJE / Predugo sedenje stvara rizik od srčanog udara: Ovo su najbolji položaji za leđa

Predugo sedenje stvara rizik od srčanog udara: Ovo su najbolji položaji za leđa

Kada se povredite dok nešto fizički radite, u tome nema ničeg neobičnog. Ali ponekad se bol javlja i ako ništa ne uradite, na primer dok sedite za radnim stolom. Ako predugo sedite, povećavate rizik od srčanog udara, moždanog udara, metaboličkog sindroma, a čak ni najupornije vežbanje ne može poništiti negativan uticaj sedenja.

sedenje-kancelarija-bol-leđa

Sedenje izaziva bolove u raznim delovima tela, ali sve to možete da rešite ako znate kako.

AKO VAS BOLE DONJI DEO LEĐA I KUKOVI

Problem: Verovatno sedite povijeno ili vam stolica nije podignuta na odgovarajuću visinu.

Rešenje: Podesite stolicu tako da prati normalnu krivinu vaše kičme. Ukosite naslon stolice malo unazad. Kada sednete, trebalo bi da odmerite prst-dva razmaka od ivice stolice do dela iza kolena kako noge ne bi bile pod pritiskom. I kupite stolicu za radni sto koja ima dodatne jastučiće na naslonu.

AKO VAS BOLI SREDNJI DEO LEĐA

Problem: Verovatno ne sedite povijeno i ne krećete se dovoljno.

Rešenje: Krećite se više. Mnogo više. Ako je moguće, bar na svakih 20 minuta, zato što su vam glava, vrat i ramena obično izbačeni napred dok sedite za stolom. Pogledajte u plafon, izbacite grudi napred, povijte se unazad i sedite uspravno.

AKO VAS BOLE RUKE ILI RUČNI ZGLOBOVI

Problem: Istezanje i uvrtanje prstiju tokom kucanja i kucanje velikom brzinom. Bol i zamor koji nastaju ovim prate peckanje, ukočenost i munjevit bol koji prolazi kroz ruku i zglob.

Rešenje: Ako vam je tastatura ukošena, savijte nogare tako da bude ravna. Podesite visinu stolice tako da vam laktovi budu povijeni 90 stepeni kada ih spustite na sto i držite ruke blizu tela.

AKO VAS BOLI VRAT

Problem: Držite telefon između uha i ramena, povijate se dok sedite i u monitor gledate odozgo.

Rešenje: Koristite spikerfon ili slušalice ako želite da kucate i pričate u isto vreme. Podesite visinu monitora tako da vam brada bude u visini centra monitora. A monitor držite ispred sebe, da se ne biste svaki čas okretali levo-desno.

AKO VAS BOLE KOLENA

Problem: Pritisak sedišta ili pritisak koji se stvara prekšrtanjem nogu može da dovede do bola, ukočenosti ili peckanja u kolenima. Osim toga, problem može biti i u tome što vam stopala prirodno ne dodiruju pod.

Rešenje: Podesite naslon stolice tako da bude ukošen napred i u isto vreme podesite visinu stolice tako da vam noge prave ugao od 90 stepeni kad sednete. Odmerite dva prsta između ivice sedišta i zadnjeg dela kolena.

(Žena)

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTVORENO REKAO ONO OD ČEGA SVI STRAHUJEMO: EPIDEMIJA SE NEĆE ZAVRŠITI ONAKO KAKO TO LjUDI ZAMIŠLjAJU

Prema poslednjim informacijama korona virusom su zaražene 289 osobe, a preminulo je 6. Od danas …