Home / ZDRAVLJE / PRIČA ZBOG KOJE ĆETE SE ZAMISLITI: Evo zašto biste trebali početi piti čaj od đumbira!

PRIČA ZBOG KOJE ĆETE SE ZAMISLITI: Evo zašto biste trebali početi piti čaj od đumbira!

limun-djumbirPixabay.com

I ljubitelji kafe moraju se složiti kako je započinjanje dana uz šoljicu toplog čaja nezamjenjivo. Većina osoba kada bira čaj s kojim će započeti jutro, bira zeleni čaj. No, jeste li razmišljali o čaju od đumbira? Ovaj čaj ima mnogobrojne zdravstvene prednosti.

Jača imunološki sistem

Aktivni jedinjenja đumbira, pod nazivom Gingerols i gingerdiol, imaju jaka antibakterijska, protivgljivična i antivirusna svojstva. Đumbir podstiče sposobnost tela da se sasvim prirodno spreči infekcija, odličan je borac protiv gripa i prehlade.

protivupalna svojstva

Snažni antiinflamatorni jedinjenja u đumbiru sprečavaju brojne bolesti i olakšavaju bolove u zglobovima i mišićima usled upala. Nadalje, pomaže i kod hroničnih upala povezanih sa dijabetesom, autoimunim bolestima, kardiovaskularnim bolestima, artritisom, plućnim bolestima i Alchajmerovom bolesti.

poboljšava pamćenje

Redovna upotreba đumbira poboljšaće kognitivne sposobnosti kao i pamćenje jer sprečava upalu, apoptozu i oksidativni stres. Konzumacijom đumbira briše se i mentalna magla i opušta se preaktivan um.

podstiče cirkulaciju

Đumbir podstiče pravilan protok krvi, bori se i protiv visokog holesterola ili visokog krvnog pritiska. Ukratko, đumbir efikasno sprečava mogućnost srčanog i moždanog udara.

poboljšava probavu

Đumbir sastojci Gingerols i shogaol okidač su za varenje i poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija. Dakle, konzumacija đumbira će vam pomoći izbeći zatvor, mučninu, oštećenja probavnog sistema, grčeve, proliv i povraćanje.

Borac protiv raka

Zbog svojih snažnih anti-upalnih svojstva, đumbir je neverovatno u borbi protiv raka, jer sprečava metastaziranja ćelija raka. Brojne studije su dokazale da đumbir efikasno sprečava rak kože, jetre, mokraćnog mehura, dojke, pluća, prostate, limfom, pankreasa i debelog creva.

Priprema čaja od đumbira

4 -6 tankih kriški sirovog đumbira
šoljica vode
med
mali keramički lonac

Postupak pripreme:

Ulijte vodu u lonac i zakuhajte je. Zatim dodajte đumbir i na laganoj vatri dinstajte deset do petnaest minuta. Nakon toga izvadite posudu s vatre i prelijte čaj u šalicu. Dodaj med.

(Heatlhyfoodhouse.com)

Check Also

ŠTA KADA TELO POSTANE PREVIŠE KISELO: JEDAN OD 12 ZNAKOVA ALARMIRA NA UZBUNU

Većina žitarica, mlečnih proizvoda, soje i mesa su kiseli. Kafa, alkohol, visoko prerađena hrana, rafinisani …