Home / ZDRAVLJE / Provereni narodni lek za debljinu i dijabetes..

Provereni narodni lek za debljinu i dijabetes..

Još ga je Hipokrat koristio kao antibiotik, stari su Egipćani njime konzervirali hranu, rimski vojskovođe pili su ga za snagu, a navodno su se burad ove aromatične tečnosti nalazile i na brodu Kristofora Kolumba za lečenje skorbuta.

500

U novije vreme, kasnih 50-ih godina prošloga veka, popularnost mu je vratio američki porodični lekar DeForest Clinton Jarvis koji je bio uveren da je jabukovo sirće u kombinaciji sa medom i vodom blagotvoran za zdravlje u svakom pogledu, što je i napisao u svojoj knjizi o narodnim lekovima (Folk Medicine: A Vermont Doctor Guide to Good Health) koja je bila bestseler.

Prehrambena vlakna

Nutricionistički gledano, jabukovo sirće prava je riznica zdravlja. Naučnici su u njemu pronašli više od 90 korisnih sastojaka, uključujući enzime, antioksidanse (vitamine A, B, C i E), minerale (kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum i dr.), Elemente u tragovima te najvažniji – pektin. „Pektini su prirodna prehrambena vlakna koja su rastvorljiva u vodi i imaju sposobnost vezivanja vode u probavnom sistemu pa bubrenjem u želucu doprinose osećaju punoće i sitosti, a usto podstiču varenje“, objašnjava nutricionistkinja Sandra Krstev Barać.

Zbog takvog delovanja pektina, raširilo se verovanje da jabukovo sirće brzo „skida“ suvišne kilograme. Nutricionisti su, kad je reč o tom narodnom verovanju, oprezni. „Osim eventualnog placebo efekta“, tvrdi nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, „zasad nema naučne potvrde o delotvornosti jabukovog sirćeta u smanjenju kilograma.“

No, studija američkog Državnog univerziteta u Arizoni potvrđuje da jabukovo sirće ipak može pomoći u mršavljenju. U jednomjesečnom ispitivanju, jedna grupa ispitanika pila 4 kašike jabukovog sirćeta dnevno, a kontrolna grupa dobijala je placebo.

Prva grupa uspela je da smanji težinu, a kod ispitanika kontrolne grupe nakon ispitivanja nisu zabeležene oscilacije u težini. Iako nije sasvim jasan efekat jabukovog sirćeta na mršavljenje, naučnici pretpostavljaju da je ispitanicima pomogao tako što im je smanjio apetit, ubrzao metabolizam i smanjio zadržavanje vode.

Narodne tvrdnje

Na popisu dobrobiti za zdravlje pripisanih jabučnom sirćetu nije samo mršavljenje. Smatra se da pomaže kod upale zglobova, odnosno artritisa, astme, vrtoglavice, umora, nervoze, glavobolje, kašlja, nesanice, loše cirkulacije, detoksikacije, kožnih problema, grčeva u mišićima, gljivičnih infekcija … Ipak, kako ističe nutricionistkinja Krstev Barać, sve te narodne tvrdnje treba uzeti sa rezervom jer većina njih još nema potvrdu u naučnoj literaturi.

Najviše naučnih dokaza govori u prilog pozitivnom delovanju jabukovog sirćeta na nivo glukoze u krvi, zbog čega može biti od izrazite koristi dijabetičarima. „Pektin iz jabukovog sirćeta usporava apsorpciju glukoze, što održava nivo insulina stabilnom, odnosno ublažava znatne oscilacije nivoa šećera u krvi“, navodi nutricionistkinja, ali upozorava da se dijabetičari pre konzumiranja ipak trebaju savetovati s lekarom.

Za zdravlje srca

Američka profesorka Carol Johnston sa Državnog univerziteta u Arizoni, koja već 10 godina proučava blagotvornost jabukovog sirćeta, njegov učinak na vrednosti šećera u krvi upoređuje čak sa delovanjem nekih lekova za dijabetes. Prema njenom testiranju, jabukovo sirće delimično zaustavlja varenje skroba (koji nije ništa drugo doli mnoštvo molekula glukoze) i time umanjuje otpuštanje glukoze u krvotok i podizanje nivoa šećera.

Tu je tvrdnju potvrdila grupa ispitanika koja je konzumirala 20 g jabukovog sirćeta pomešanog sa vodom i veštačkim zaslađivačem. Nakon doručka bogatog ugljenim hidratima, osobe koje su popile jabukovo sirće imale su manje oscilacije nivoa šećera u krvi od kontrolne grupe koja je dobijala placebo.

Ovaj dar iz prirode jednako je blagotvoran, kako ističe nutricionistkinja Sandra Krstev Barać, i za zdravlje srca i krvnih sudova jer smanjuje nivo triglicerida i „lošeg“ LDL holesterola, a povećava nivo „dobrog“ HDL holesterola u krvi. Jedna privatna japanska studija otkrila je da 15 mililitara jabukovog sirćeta dnevno smanjuje nivo „lošeg“ holesterola, a dugogodišnja britanska studija, sprovedena na ženama koje su 5 – 6 puta nedeljno jele salatu začinjenu jabukovim sirćetom, pokazala je da su značajno smanjile rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti .

Dokazano povoljno delovanje jabukovo sirće ima iu održavanju krvnog pritiska u optimalnim granicama, odnosno u smanjenju visokog krvnog pritiska, za što su zaslužni kalijum, kalcijum i magnezijum. Jedan od razloga smanjenja nivoa lošeg holesterola je i to što sirće indirektno utiče na pritisak, a usto, pomaže u održavanju ravnoteže kiseline i baze u organizmu. Iako je reč o sirćetu, on održava pH krvi lužnatim te pomaže kod hipertenzije, ali i kod artritisa, različitih infekcija i alergija, upaljenog grla ili začepljenja sinusa.

Sirovi sirće

Da biste iskoristili sve njegove blagodati, izaberite sirovi, odnosno nefiltriranu i Nepasterizovani jabukovo sirće koji sadrži žive materije i enzime, a izbegavajte destilirani, industrijski proizveden sirće koji se najčešće proizvodi samo od ostataka jabuka i najčešće je veštački kiseljena.

„Prednost dajte jabučnom sirćetu pripremljenom od celih, ekološki uzgojenih jabuka. Osobito pripazite da je dobijen od voćnog soka hladno presovanih jabuka koji je sazreo prirodnim putem jer nefiltriranu i Nepasterizovani jabukovo sirće zadržava većinu hranjivih materija iz ploda, a često i matični sok koji sadrži brojne korisne bakterije „, savetuje nutricionistkinja Krstev Barać.

Matični sok ili sirćetna matica nastaje u procesu fermentacije. Naime, kad voćni sok postaje sirće, tokom prve fermentacije šećeri se pretvaraju u alkohol, a zatim, u drugoj fazi, bakterije sirćetne kiseline alkohol pretvaraju u sirće. Ta kultura bakterija polako se razmnožava, stvarajući pritom gusti, mutni sloj koji se naziva matica. Za razliku od sirovih sirćeta, većina komercijalnih ne sadrži maticu jer je filtriranjem odstranjena.

Iako je i takav sirće zdrav, onaj koji sadrži maticu, zbog obilja enzima i dobrih bakterija, ima snažnije antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno delovanje. Takav ćete sirće, osim prema deklaraciji, prepoznati po tome što je mutan, odnosno sadrži talog zbog zaostalih čestica od fermentacije koje se talože na dnu, poput voćnih enzima i korisnih bakterija te prehrambenih vlakana poput pektina.

Razblažen vodom

Kako još nije dovoljno detaljno istražen, ne postoje tačno određene doze konzumiranja jabukovog sirćeta za ublažavanje određenih zdravstvenih tegoba. No, kao tonik za opšte poboljšanje stanja organizma najčešće se pije razblažen vodom ili se upotrebljava kao začin za salatu. Iako je konzumiranje sirćeta jednostavno, treba biti oprezni ako ga odlučite piti. „Zbog izrazite kiselosti, jabukovo sirće može da ošteti gleđ zuba i jednjak pa se savetuje da se pije razblažen vodom.

Jednu ili dve supene kašike jabukovog sirćeta pomešajte s mlakom ili hladnom vodom i pijuckajte uz obrok jednom ili dva puta dnevno. Ako ne podnosite kiseli ukus, napitku možete dodati kašiku meda „, zaključuje nutricionistkinja Krstev Barać.

Kao i većina narodnih lekova, jabukovo sirće siguran je preparat koji vam neće naškoditi, a koliko će vam pomoći, morat ćete otkriti sami.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …