Home / ZDRAVLJE / REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Kućni test otkriva rak materice?

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Kućni test otkriva rak materice?

zena-depresijaFoto: Foter / Helga Weber / photo on flickr /

Iako se češće govori o raku dojke, rak materice, tačnije endometrijalni karcinom jedan je od najčešćih oblika raka.

Ukoliko se otkrije ne vreme ova vrsta raka je izlečiva, ali ipak stopa smrtnosti je velika.

– Znamo da žene imaju veće šanse da se za izlečenje ako se rak otkrije na vreme. Naš cilj je ono što smo otkili usmerimo ka tome da osmislimo način za što ranije otkrivanje endometrijalnog kancera, a koji bi žene mogle da koriste od kod kuće – kaže doktorka Džejmi Bakum – Gamez, ginekolog sa Majo klinike.

Ideja za ovakvo istraživanje potekla je od rezultata studije sprovedene 2004. godine koja je pokazala da žene koje imaju endometrijalni kancer, ostavljaju ćelije raka i na tamponima.

Iako je ovo bilo revolucionarno otkriće, do sada nije mnogo urađeno da se ovo saznanje primeni na nekom vidu kućnog testa.

Tim doktorke Bakum – Gamez uzeo je uzorke od 66 žena koje su trebale da ide na histeroktomiju i više od polovine imalo je endometrijalni kancer. Uzorci su uzeti sa tampona koje su žene nosile, ali i tradicionalnom metodom. Na svim tamponima žena koje su imale rak pronađeni su tragovi metilata, koji se koristi kao hemijska oznaka rak.

Pred naučnicima je dug put do razvitka kućnog testa za kancer, ali oni veruju da je to ipak moguće.

– U srcu ovog pristupa je želja da se rana mogućnost otkrivanja raka približi pacijentu, proizvodom koji je široko prihvaćen i lako dostupan, čak i u siromašnim sredinama – kaže doktorka Bakum – Gamez.

(Zena.blic.rs)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …