Home / ZDRAVLJE / RODITELJI, OPREZ – TABLETE IZ PAKLA! SVI IH DAJU DECI, A TREBALI BI IH BACITI U SMEĆE!

RODITELJI, OPREZ – TABLETE IZ PAKLA! SVI IH DAJU DECI, A TREBALI BI IH BACITI U SMEĆE!

dete-bolestPrekomerne doze oralnih suspenzija koje sadrže aktivnu supstancu paracetamol, što ih roditelji daju deci za snižavanje blago povišene telesne temperature, mogu rezultirati zdravstvenim problemima u kasnijoj životnoj dobi deteta, upozoravaju britanski pedijatri.

Pedijatar i profesor opšte pedijatrije na Universiti College London, Alastair Sutcliffe tvrdi da roditelji često deci daju suspenziju paracetamola i za smanjenje blago povećane telesne temperature, izlažući dete riziku da se kod njega u kasnijoj životnoj dobi razviju astma, srčane i bolesti bubrega te da nastanu oštećenja na jetri, piše Sundai Times.

„Roditelji su skloni detetu dati paracetamol da bi njime smanjili tek blago povećanu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Raspolažemo podacima po kojima se zloupotreba, tj. Prečesto posezanje za suspenzijom paracetamola kod dece povezuje sa razvojem astme i oštećenjem jetre, a po zadnjim podacima i oštećenjem bubrega, kao i razvojem srčanih bolesti u njihovoj kasnijoj životnoj dobi. “

Kraljevska farmaceutska udruženja (RPS) deli mišljenje sa dr. Sutcliffeom i upozorava na isti problem. Britanski farmaceuti smatraju i da bi roditelje trebalo edukovati o tomu kada se deci daju oralne suspenzije na bazi paracetamola. Jednako misle i članovi Roial College of Paediatrics and Child Health (RCPCH).

Portparol RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća greška koju čine roditelji često davanje paracetamola detetu u previsokim dozama.

„Deca ponekad tokom dana ili nedelje i po nekoliko puta promijene mesto boravka. Deo dana su u školi, a potom ih se vodi ‘na čuvanje’ kod baka i dedova, što povećava izglede za prekomernim konzumiranjem ove vrste leka „, upozorava Tomlin. „Dovoljno je da se tokom dva ili tri dana detetu daju jedna ili dvije doze leka više od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnom leku. Naime, prevelika doza oštećuje jetru. “

Pedijatrica i glasnogovornica RCPCH, dr. Helen Sammons podseća roditelje da blago povišenju telesnu temperaturu deteta ne ‘skidaju’ lekovima jer je ona samo znak da se telo samo bori protiv upalnog procesa.

Podseća i da je oralna suspenzija paracetamola vrlo dobra za ublažavanje bola, poput one koja se javlja kod upale uha, no, kako kaže, „ne morate je detetu nužno davati ukoliko ima nešto višu temperaturu od uobičajene“.

Roditeljima savetuje da se manje oslanjanju na termometre koji znaju biti neprecizni, već da više pažnje obrate na detetovo ponašanje. Prvi simptomi visoke temperature kod male dece su letargija i nedostatak potrebe za tečnošću.

Roditeljima se savetuje da kod niže telesne temperature detetu daju što više tečnosti, te da za paracetamolom posegnu ukoliko primete da je letargično i neuobičajeno mirno. Pritom obavezno  treba proveriti precizne upute o doziranju leka.

(Net.hr)

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTVORENO REKAO ONO OD ČEGA SVI STRAHUJEMO: EPIDEMIJA SE NEĆE ZAVRŠITI ONAKO KAKO TO LjUDI ZAMIŠLjAJU

Prema poslednjim informacijama korona virusom su zaražene 289 osobe, a preminulo je 6. Od danas …