Home / ZDRAVLJE / STARA MISTERIJA: Šta se desi kad se pomešaju antibiotici i alkohol?

STARA MISTERIJA: Šta se desi kad se pomešaju antibiotici i alkohol?

Sigurno ste i vi barem jednom čuli od lekara, farmaceuta ili dobronamerne tetke da ne bi trebalo kombinovati bilo kakve lekove, a posebno ne antibiotike s alkoholom. No, da li je to baš potpuno istina?

lekoviFoto-ilustracija: Profimedia

Nažalost, svake godine se vreme zimskih slavlja preklopi s nesnosnim prehladama izazvanim bakterijskim infekcijama. Kad odemo kod doktora, prepiše nam antibiotike, a onda nastaje hamletovska dilema – piti ili ne piti, pitanje je sad!

Verovali ili ne, izbegavanje uživanja u alkoholnim pićima tokom uzimanja antibiotika apsolutno nema smisla, barem ne za većinu lekova iz ove grupe. A verovali ili ne, do ove u narodu uvrežene zablude došlo je zbog previše seksa!

Sa otkrićem penicilina lekari su konačno našli načina da stanu na put opasnim polno prenosivim bolestima kao što su gonoreja i sifilis.

Međutim, da bi sprečili svoje pacijente da, dok uzimaju terapiju, sebe nanovo izlože uzročnicima infekcije, odnosno zaraženoj osobi, oni su im savetovali da nikako ne piju, verujući da će na taj način uticati na samokontrolu obolelog i smanjiti njegovu sklonost ka rizičnom seksualnom ponašanju, barem dok ne dođe do izlečenja.

Da ovaj promoćurni lekarski trik i te kako ima smisla, dokaz su i najnovija istraživanja stručnjaka za venerična oboljenja potvrđuju da su ljudi pod dejstvom alkohola skloniji tome da se upuštaju u seksualne odnose bez kondoma i to s manje pouzdanim partnerima.

Ipak, postoje lekovi protiv infekcija koji NIKAKO ne smeju da se kombinuju S ALKOHOLOM, jer čak i od par gutljaja piva, pa čak i sirupa za kašalj koji sadrži etanol, možete da dobijete teške halucinacije (i to ne one zabavne), glavobolju, muku, povraćanje, lupanje srca, bol u stomaku, crveni opsip na licu, a stvari mogu i mnogo gore da se iskomplikuju, pa čak i da nastane smrt.

Neki od tih lekova su metronidazol (orvagil, flažil, atrican), tinidazol (triagil, fasygin) i sulfametoksazol/trimetoprim (bactrim, trimosul, trimosazol, baktimol), koji se koriste za lečenje infekcija izazvanih protozoama ili bakterijama.

Pojedine od njih, a posebno orvagil, često prepisuju zubari, pa zato obavezno proverite da li tokom lečenja smete da “cugnete koju”.

Što se ostalih antibiotika tiče, prava istina je da niti će vam jedno piće išta škoditi, niti će poništiti dejstvo alkohola. Međutim, pijanstvo i mamurluk definitivno nisu stanje u koje bi sebe i svoj organizam trebalo da dovedete kada ste bolesni.

Da biste se što pre oporavili, bolje se uzdržite tih nekoliko dana dok uzimate lekove. Kad prehlada prođe, imaćete valjanog razloga da nazdravite i to svom ozdravljenju!

(Telegraf.rs)

 

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …