Home / ZDRAVLJE / SVE VIŠE SRBA UBIJA TIHI UBICA: Ako imate zadah na aceton, odmah idite kod lekara!

SVE VIŠE SRBA UBIJA TIHI UBICA: Ako imate zadah na aceton, odmah idite kod lekara!

500
U Srbiji konstantno raste broj umrlih osoba od dijabetesa, koji je peti vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, tako da je stopa umiranja od šećerne bolesti u poslednjih deset godina kod nas porasla za 8,4 odsto.

Prema podacima Zdravstveno statističkog godišnjaka Srbije u izdanju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, godišnje u našoj zemlji od posledica šećerne bolesti umre oko 3.000 osoba.

– U poslednjih deset godina uočen je porast umiranja od ovog oboljenja u Srbiji. Stopa mortaliteta od šećerne bolesti povećala se sa 34,3 u 2006. godini, do 42,7 na 100.000 stanovnika u 2015. godini – navodi se u publikaciji “Batuta”.

Dijabetes je, inače, peta vodeća bolest u Srbiji, koja se manifestuje povišena glukozom, šećerom u krvi, a ćelije ostaju gladne šećera. Ima ga oko 710.000 odraslih osoba, a jedna trećina obolelih ni ne zna da je ima pa se samim tim ni ne leči.

– 465.000 ili 8,1 odsto odraslog stanovništva zna za svoju šećernu bolest dok još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu dijabetesa i ne leči se. Naime, zbog blagih simptoma, tip 2 dijabetesa koji čini preko 90 odsto obolelih, može godinama proticati neopaženo – navode u “Batutu”.

Radi se, dakle o podmukloj bolesti, koja dugo prolazi bez simptoma, a za to vreme povišen šećer nepovratno oštećuje nerve i krvne sudove i može dovesti do hipertenzije, infarkta srca, moždanog udara, slepila, gangrene noge, teškog oštećenja bubrega…

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i preterana želja za unosom bilo koje vrste tečnosti, miris urina i zadah na aceton. Znakovi ove bolesti su i preterana potreba za hranom, zatim, osećaj iscrpljenosti, gubitak težine, ​​problemi sa vidom, česte infekcije, trnjenje i gubitak osećaja u rukama i nogama, osetljive desni, problemi sa kožom…

U riziku da dobiju dijabetes najviše su gojazni, zatim osobe koje jedu mnogo slatkiša, beli šećer i gazirane sokove, oni koji se nedovoljno bave fizičkom aktivnošću, koji su pod stresom…

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić izjavio je nedavno na skupu o dijabetesu da je šećernu bolest moguće odložiti, kao i da je moguće smanjiti rizik od dobijanja te bolesti za 58 odsto.

– Veoma je značajno da se smanji konzumiranje masne hrane, potrebno je unositi više vlakana i baviti se fizičkom aktivnošću – istakao je prof.dr L alić.

Inače, godišnje se na lečenje obolelih od dijabetesa uz Srbiji potroši 230 miliona evra odnosno po 490 evra po pacijentu.

(Lj. R.)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIVA RECEPT ZA PODIZANJE IMUNITETA!

Zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, svi se trudimo da ojačamo imunitet, a pulmolog prof. dr …