Home / ZDRAVLJE / Vitamin D može biti učinkovit u lečenju Alzheimerove bolesti..

Vitamin D može biti učinkovit u lečenju Alzheimerove bolesti..

500-1

Istraživanje grupe naučnika sa turskih univerziteta pokazalo je da vitamin D može delovati efikasno u lečenju Alchajmerove bolesti, prenosi Anadolija.

Ilustracija

Jedan od voditelja istraživanja Oitun Erbas, koji je predavač na Odeljenju za fiziologiju Medicinskog fakulteta na Naučnom univerzitetu u Istanbulu, je kazao kao je ova grupa naučnika od 2010. godine na miševima istraživala efekte rafinisanog šećera.

„Nakon dužeg perioda konzumiranja rafinisanog šećera u jetri životinja primećena je pojava masnoće. Takođe je kod istih životinja zabeležen i ozbiljan poremećaj u memoriji, odnosno jedan vid senilnosti sličan Alzheimerovoj bolesti“, rekao je on.

Erbas je istakao kako su nakon toga nastavili istraživati o tome da li vitamin D može biti delotvoran u lečenju Alchajmera.

„Nakon što smo miševima dali vitamin D ustanovili smo da on može biti delotvoran u lečenju Alchajmerove bolesti. Obzirom na to, građani treba da provere količinu vitamina D i ako nije dovoljna uzimati vitamin iz vana. Jako je bitno uzimati vitamin u zimskom periodu obzirom da tokom leta ovaj vitamin uzimamo putem sunca „, dodao je Erbas.

On je dodao da je na kraju istraživanja zaključeno da vitamin D može biti delotvoran u lečenju Alchajmerove bolesti te da eksperimentalni nalazi trebaju biti podržani kliničkim studijama.

Istraživanje turskih naučnika objavljeno je iu međunarodnom prestižnom magazinu „Life Science“.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …