Home / ZDRAVLJE / Želite li sprečiti rak, moždani i srčani udar te dijabetes, ovo morate jesti!

Želite li sprečiti rak, moždani i srčani udar te dijabetes, ovo morate jesti!

Najnovija studija na gotovo milion ljudi otkrila je da jedna vrsta hrane smanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, nekoliko vrsta raka i da produžuje životni vek.

voce

Rizik od prerane smrti može se uveliko smanjiti i to na vrlo jednostavan način. Prehranu trebamo obogatiti namirnicama sa visokim udelom vlakana, tvrde naučnici.

Osam različitih studija pokazalo je pad od 10 odsto kad je reč o opasnosti prerane smrti za svakog ispitanika koji je dnevno povećavao unos hrane sa visokim udelom vlakana i to samo 10 grama.

Američko ministarstvo poljoprivrede preporučuje da odrasle osobe konzumiraju 14 grama vlakana: na svakih 1000 kalorija koje uzimaju kroz ishranu. To znači da se preporučuje oko 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce.

‘U proseku, unos prehrambenih vlakana u SAD-u i drugim ekonomski razvijenim zemljama su znatno niže od preporučenih, štaviše, prepolovljene su.’, Otkriva Victoria Burlei, istraživač ishrane na Univerzitetu u Lidsu u Velikoj Britaniji.

‘Rezultati studije su u skladu sa ranije objavljenim meta-analizama odnosa između dijetalnih vlakana i rizika od glavnih hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i raka.

Prednosti konzumiranja hrane bogate vlaknima su poznate već decenijama, uključujući snižavanje holesterola u krvi, krvnog pritiska, šećera u krvi i insulina te smanjenje nekih upala.

Namirnice sa visokim udelom vlakana podižu energiju te daju osećaj sitosti i time sprečavaju ljude u prejedavanju. Ljudima ne bi trebao biti problem dnevno uneti tih dodatnih 10 grama.

To se lako postiže sa dva obroka integralne hrane, kao što su npr. Žitarice i dva obroka voća ili povrća ‘, dodaje Burlei.
Ipak, upozorava da sadašnja studija ne dokazuje da je konzumiranje više vlakana razlog što su neki učesnici duže živeli.

Umanjeni rizik od smrti možda dolazi iz nekih povezanih karakteristika, a to su zdravija ishrana, zdraviji način života, ali dokazano je da su takve namirnice vrlo hranljive i zdrave u celini.

Ona takođe podstiče konzumiranje raznih namirnica koje su bogate vlaknima uz svaki obrok i međuobrok, kao što su sveže voće i povrće, žitarice, pasulj, mahunarke, semenke i orašasti plodovi.

Treba biti oprezan u počinjanju promene ishrane. Telo treba vremena da se prilagodi, tako da povećavanje sadržaja vlakana treba polako uvoditi te se treba konzumirati puno vode kako bi olakšali varenje.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …