Home / ZDRAVLJE / Žene koje su dobile menstruaciju u ovim godinama su u većoj opasnosti od srčanog i moždanog udara

Žene koje su dobile menstruaciju u ovim godinama su u većoj opasnosti od srčanog i moždanog udara

Godine u kojima je žena prvi put dobila menstruaciju mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme koji mogu da je pogode u poznijim danima.

Sudeći po najnovijem istraživanju, žene koje su svoju prvu menstruaciju dobile između 10 i 12 godine života, imale su povećan rizik od srčanog ili moždanog udara kasnije u životu.

Rana menstruacija takođe je povećavala rizik od problema tokom trudnoće, ranije menipauze i histerektomije (zahvat kojim se uklanja materica usled maligniteta) – a sve ovo povezano je sa kardiovaskularnim bolestima, tvrde istraživači.

Međutim, studija koju je sproveo Oksford univerziteta, nije ponudila objašnjenje za ove dramatične rezultate rane menstruacije.

Druga istraživanja smatraju da je za ove opasnosti kriv smanjen protok krvi u telu koji može da dovede do smanjenje količine kiseonika koja stiže do mozga i koja može da dovede do smrti tkiva i uzrokuje potencijalno fatalni moždani udar.

Sudeći po najnovijim podacima, prosečne godine u kojima devojčice dobijaju prvu menstruaciju su između 12 i 13 godina starosti.

Stručnjaci upozoravaju da bi devojčice koje dobiju raniej menopauzu trebalo da češće idu na lekarske preglede kako bi se mogući problemi uočili na vreme.

(Telegraf.rs)

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …