Home / IZA KULISA / NAJVEĆA HAŠKA TAJNA BIVŠEG PREDSEDNIKA: SLOBA DAO MILION DOLARA ZA SLOBODU, KLARK GA PREVARIO!

NAJVEĆA HAŠKA TAJNA BIVŠEG PREDSEDNIKA: SLOBA DAO MILION DOLARA ZA SLOBODU, KLARK GA PREVARIO!

Poznati američki advokat i nekadašnji federalni tužilac SAD Remzi Klark, dobio je od Miloševića basnoslovni novac za jedan dolazak u Beograd radi savetovanja o haškim optužbama.

Bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević pokušao je svojevremeno da se s neverovatnih milion dolara izvuče od suđenja u Haškom tribunalu, ali mu je taj plan propao.

On je, naime, ovu basnoslovnu sumu dao američkom advokatu i nekadašnjem federalnom tužiocu SAD Remziju Klarku kako bi ga pravno posavetovao, ali i svojim uticajem pokušao da ga spase od odlaska u Hag, koji ga je već uveliko optuživao za zločine tokom devedesetih.

Ko je Remzi Klark

Jedan od najpoznatijih pravnika u SAD

Bio angažovan u administracijama predsednika SAD Kenedija i Džonsona

Bio pomoćnik i zamenik državnog tužioca, a onda i državni tužilac

Devedesetih osuđivao napade na Srbe u Bosni

Bio protivnik bombardovanja Jugoslavije 1999.

Tomislav Nikolić ga, kao predsednik Srbije, odlikovao 2012.

Panika

– Čim je čuo da je protiv njega podignuta optužnica, Milošević je pozvao Klarka da dođe u Beograd, jer je želeo da čuje njegovo mišljenje o samom Haškom tribunalu, kao i o ozbiljnim haškim optužbama na njegov račun. Klark je prihvatio poziv, ali je tražio da za to bude plaćen milion dolara – priča za Kurir jedan od Miloševićevih nekadašnjih saradnika i dodaje:

– Klarkov zahtev za honorar od milion dolara zapravo uopšte nije neobičan. On je, naime, poznati advokat u SAD i čovek koji je šezdesetih godina bio američki tužilac, decenijama je imao dobre kontakte i veze svuda u svetu, što je kasnije koristio u advokaturi. Ali to je dobro i naplaćivao. Konsultovao se s Miloševićem, ali mu nije bio od velike pomoći. Uostalom, Sloba je ubrzo posle toga izručen Hagu.

Državni novac

I advokat Toma Fila potvrđuje za Kurir da je Klark od Miloševića dobio milion dolara za konsultacije o Hagu.

– Remzi Klark je, da bi došao ovde da se posavetuje s Miloševićem i kaže mu šta misli, tražio milion dolara, što je i dobio. Dobio je, to je sigurno… Uostalom, postoji podatak u pregledu trošenja novca iz budžeta da mu je to dato. Klark je, dakle, dobio državni novac. A nikakve koristi od njega nije bilo- navodi Fila.

Haška saga

SAM SE BRANIO, UMRO NEOSUĐEN

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. u državnoj vili Mir, gde je živeo s porodicom. Hapšenju su prethodile danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS i JUL ispred vile. Hagu je izručen na Vidovdan, 28. juna, i to na osnovu uredbe Vlade Srbije.

Suđenje je počelo februara naredne godine, a Milošević je optužio Haški tribunal da je izvršio „zli i neprijateljski napad“ protiv njega. U zapisnik je takođe uneto da se ne oseća krivim. Pred sudom se branio sam. Preminuo je 11. marta 2006. Hag mu nije izrekao presudu.

Check Also

NEŠTO ĆE SE OPASNO DOGODITI, A TO SE KRIJE: SAGRAĐEN TAJNI „SUPER BUNKER“ PORED BELE KUĆE! OVO SE DEŠAVA..

Čini se da SAD možda grade tajni „super bunker“ u blizini Bele kuće, objavio je …