Home / ZDRAVLJE / Uzrok nastanka mioma i lečenje prirodnim lekovima…

Uzrok nastanka mioma i lečenje prirodnim lekovima…

Uzrok nastanka mioma nije poznat, no neka istraživanja pokazuju kako nastaje bujanjem promenjenih glatkih mišićnih ćelija.

čuvarkuća

Zbog češće pojave kod žena unutar iste porodice, pretpostavlja se da je pojava mioma povezana i sa genetskim faktorom.

Takođe, postoje činjenice koje govore da estrogena stimulacija igra važnu ulogu u patogenezi mioma, jer je uočeno da se miomi javljaju u generativnom periodu žene, povećavaju se za vreme trudnoće, a ima ih i kod žena koje uzimaju oralna kontraceptivna sredstva.

Još jedna pojava koja tome ide u prilog je to da se miomi smanjuju u periodu postmenopauze. Iako nam ove činjenice pokazuju da hormonski faktor igra odlučujuću ulogu, ipak ne možemo reći da ih izazivaju, nego samo da utiču na njihov rast.

Klinička slika pacijentkinje – Većina mioma nastaje na fundusu i telu materice, dok tek 3% mioma pronalazimo na cerviksu. Miomi mogu imati simptome, ali to nije pravilo. Miomi koji ne pokazuju simptome otkrivaju se slučajno, na redovnom ginekološkom pregledu.

Simptomatski se miomi prepoznaju zavisno o njihovoj veličini, lokaciji u materici, promenama i o tome da li je žena trudna ili ne.

Najčešći simptom po kojem prepoznajemo miome na materici jeste abnormalno krvarenje koje u oko 40-50% slučajeva dovodi i do jakog i produženog menstrualnog krvarenja.

Pojačano menstrualno krvarenje ukazuje na intramuralnu lokalizaciju tumora, a pojačano i produženo na submukozni miom.

Posledica pomenutih krvarenja može biti anemija koju je obično teško lečiti. Pored simptoma povećanog krvarenja, javlja se i bol i napetost u donjem delu trbuha koja nastaje zbog pritiska mioma na okolne organe i strukture ili usled degenerativnih promena u samom tumoru.

Ukoliko je tumor veliki, može uzrokovati venski zastoj i trombozu i poremećaj pražnjenja debelog creva i mokraćne bešike, neplodnost te spontane pobačaje.

Ovom prilikom želimo spomenuti neke prirodne načine lečenja mioma.

Iako za ovaj pristup lečenja nema nikakvih naučnih dokaza, mnoge žene su svedočile jako uspešnom lečenju mioma prirodnim putem. Koji su to prirodni lekovi za miome i

Kako se koriste?

Poznato je da neke biljke, a među njima ćemo istaknuti vrkutu, macinu travu i čuvarkuću, jako dobro deluju kao prirodni lek za mnoge ženske tegobe pa tako i za lečenje mioma.

Opet napominjemo da nema naučnih dokaza za uspešnost lečenja mioma na ovaj način, no postoje mnogobrojne žene koje su imale jako pozitivan ishod kada je reč o lekovitom bilju i lečenju mioma.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …