Home / ZDRAVLJE / VEČNO PITANJE, KONAČNI ODGOVOR: Smanjuje li se želudac ako jedemo manje?

VEČNO PITANJE, KONAČNI ODGOVOR: Smanjuje li se želudac ako jedemo manje?

Smanjiti prečnik struka jedući manje ili promenom ishrane je, uz adekvatnu vežbanje, definitivno je moguće. Međutim, može li se smanjiti i kapacitet želuca, tako da jedemo manje, to je nešto što treba staviti na testiranje.

stomak

U teoriji veruje se kako, ukoliko jedemo manje, naš se želudac smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces gojenja i živimo život lagani kao perce.

Zvuči idealno dok ne saznaš koliko malo bi zapravo neko trebao da jede, kako bi postigao takav učinak. Istraživanja su pokazala kako, ukoliko gojazni žele smanjiti želudac za 75 posto, moraju da jedu samo 600 kalorija dnevno.

„Plus, čak i da uspete smanjiti obim želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osećaj gladi“, kaže kalifornijski gastroenterolog James J. Lee. Lepin i grelin, hemijski spojevi, horomona, odgovorni su za stvaranje osećaja gladi.

Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina. „To znači, što je želudac manji to je glad veća“, pojašnjava Lee.

Mršavljenje izgladnjivanjem najgore je što možete učiniti svojem telu. Ne samo da nije zdravno, već nije niti efikasno. Čak polovina ljudi koja izgladnjivanjem nastoji smršati, vrati se na staru kilažu ili se još dodatno ugoji.

„Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje“, dodaje Lee i ističe kako se smršati može uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i lepina.

Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad, a povećava potrošnja kalorija.

„Veći broj manjih obroka i najmanje 7 sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji regulišu glad”, poručuje gastroenterolog.

Check Also

„NE SVIĐA MI SE IZRAZ „NOVA NORMALNOST“, VIRUS SE KORISTI U POLITIČKE SVRHE“ (VIDEO)

Pulmolog i pedijatar dr Branimir Nestorović izjavio je da smo se brzo privikli na zahteve …