Home / IZA KULISA / PLAN EVROPSKE KOMISIJE ZA UPOTREBU GLIFOSATA U EVROPI: TROVAĆE NAS I NAREDNIH 10 GODINA?!

PLAN EVROPSKE KOMISIJE ZA UPOTREBU GLIFOSATA U EVROPI: TROVAĆE NAS I NAREDNIH 10 GODINA?!

Evropska komisija (EK) planira, kako saznaje Rojters, da narednih deset godina dozvoli upotrebu pesticida glifosat u Evropi, potvrdila je predstavnica za štampu EK. Ovaj predlog uskoro bi trebalo da se nađe na dnevnom redu jednog od narednih plenarnih zasedanja Evropskog parlamenta.
protiv-monsanta
Evropska komisija odlučila je da podrži dalju upotrebu pesticida sa glifosatima uprkos upozorenju Međunarodnog centra za istraživanje kancera iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji je pre dve godine objavio da je glifosat – kancerogen.

Otrov ubija korov – i ljude

Iako je ovo upozorenje izazvalo veliku pažnju javnosti, hemijska i agroindustrija nisu se predavale niti sedele skrštenih ruku: pokrenule su svoju armiju lobista u EU u Briselu.
Rezultat: panel stručnjaka koji savetuje Evropsku komisiju po naučnim pitanjima jednostavno je porekao ono što su izjavile njihove kolege iz Međunarodnog instituta, objavljujući stav da glifosat – prosto nije kancerogen.

Upotrebljena je klasična formula krupne industrije šta god da je u pitanju – bilo osiromašeni uranijum, bilo plastične ambalaže, bilo pesticidi ili GMO: „nema dokaza da je kancerogen“.

Evropska agencija za hemikalije ECHA u Helsinkiju, koja savetuje Evropsku komisiju, objavila je u martu mišljenje da je ovaj otrov koji se koristi kao masovno sredstvo za uništavanje korova, rangirala kao nekancerogen. Komisija EU je tada najavila da će najkasnije do kraja godine odlučiti o produženju licence.

Krajem marta grupa od trideset poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru tražeći od njega da preispita ekspertizu o glifosatima. Poslanici su se pozvali na skandale koji sustižu Monsanto u SAD.

Suđenje u Kaliforniji

U martu je otvorena afera Monsanto pejpers jer su u javnost procurili poverljivi dokumenti ove zloglasne firme iz kojih se vidi da su njeni stručnjaci već 1999. godine znali da su glifosati veoma otrovne supstance opasne po zdravlje i okolinu. Ova dokumenta objavili su američki farmeri oboleli od raka koji vode proces protiv Monsanta pred sudom u Kaliforniji.

Država Vašington je krajem prošle godine podnela tužbu protiv ozloglašenog giganta (koji se sada zove Monsanto – Bajer) zbog trovanja čovekove okoline na njenoj teritoriji i zdravstvene štete. Pomenuta savezna država SAD žali se na strašne i dugoročne posledice proizvodnje polihloro-bifenila (PCB) u periodu od 1935. do 1979. godine.

Upravo na ovu vrstu trovanja do sada su se bezuspešno žalili milioni seljaka i političara i stručnjaka koje agroindustrija nije kupila stipendijama i visokim novčanim honorarima.

Davno istekla dozvola

Dozvola korišćenja glifosata je istekla još 30. juna prošle godine, ali je Komisija EU produžila licencu za još godinu dana, iako je bilo dosta negodovanja među zemljama-članicama. Do sada nije postignuta saglasnost da li herbicid treba i dalje da se koristi. Od 28 država-članica, njih 19 je za produžetak, sedam je uzdržano, dok su Francuska i Malta protiv primene glifosata i u narednoj deceniji.

Monsanto sve uništio

Kako su „Vesti“ izveštavale, krajem prošle godine u Hagu je zasedao međunarodni sud građana za Monsanto koji je saslušao na desetine svedoka: predstavnike malobrojnih nezavisnih laboratorija i farmere i seljačke vođe iz celog sveta koji su govorili u ime žrtava upotrebe pesticida s glifosatima.

Posle šest meseci većanja, ovaj sud koji nema krivičnu moć, ali ima moć da upozori javno mnjenje i vrši javni pritisak, presudio je da je Monsanto trajno oštetio zdravlje ljudi i zagadio životnu okolinu.

Evropska komisija, čiji članovi uglavnom u biografijama imaju saradnju sa krupnom industrijom i finansijskim centrima moći, imaće ipak težak posao da pridobije većinu poslanika za izdavanje dozvole.

Pritisak javnosti postao je veliki. Ugled EU je veoma opao upravo baš zbog moći lobija industrije i banaka, tako da nije izvesno da će predsednik Junker i njegovi saradnici moći da nastave po starom.

 

(Agencije)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …