Home / IZA KULISA / ZEMLJIN SEVERNI POL KREĆE SE VELIKOM BRZINOM KA SIBIRU- NIKO NE ZNA ŠTA ĆE SE DOGODITI

ZEMLJIN SEVERNI POL KREĆE SE VELIKOM BRZINOM KA SIBIRU- NIKO NE ZNA ŠTA ĆE SE DOGODITI

Sredinom 1990-ih njegova brzina se povećala, sa oko 15 km godišnje na otprilike 55 km godišnje. Trenutno se pravolinijski kreće ka Sibiru

Severni magnetni pol Zemlje pomera se tolikom brzinom da je primorao svetske stručnjake za geomagnetizam da ažuriraju Svetski magnetni model koji prikazuje magnetno polje naše planete i služi kao podloga celokupne današnje navigacije: od sistema za usmeravanje brodova na moru do Google Mapsa na pametnim telefonima.

Poslednja verzija modela izašla je 2015. i trebalo je da traje do 2020., ali magnetno polje menja se tako brzo da istraživači sada taj model moraju ispraviti.

„Našli smo se u zanimljivoj situaciji.” – kaže Arnod Šalijat, stručnjak za geomagnetizam sa Univerziteta Kolorado Bolder, iz Nacionalnog centra za informacije o okolini u sklopu Nacionalne uprave za okean i atmosferu (NOAA).

Prvo, Šalijat je prošli mesec na susretu članova Američkog geofizičkog udruženja, izjavio da se taj geomagnetni puls ispod Južne Amerike iz 2016. pojavio  u najgore moguće vreme, nakon ažuriranja Svetskog magnetnog modela izvršenog 2015. godine. To znači da se magnetno polje naglo  promenilo nakon te poslednje dopune, onako kako to planeri nisu očekivali.

Drugo, pomeranje severnog magnetnog pola učinilo je taj problem još ozbiljnijim.

Sredinom 1990-ih njegova brzina se povećala, sa oko 15 km godišnje na otprilike 55 km godišnje.

Do 2001. zašao je u Arktički okean gde je 2007. tim stručnjaka, u kojem je bio i Šalijat, prizemljio avion na zaleđenom moru u pokušaju da locira pol.

Godine 2018. pol je prešao Međunarodnu datumsku granicu i zašao u istočnu poluloptu. Trenutno se pravolinijski kreće ka Sibiru.

(nexus-svjetlost.com)

 

Check Also

4 MRAČNE MISTERIJE KOJE KRIJE ANTARKTIK (VIDEO)

Hladan, udaljen i negostoljubiv – ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola …