Home / SPEKTAR / Simonović: Jugoslavija se raspala još ’71, kada nas je 8000 Hrvata na utakmici u Zadru htelo zaklati!

Simonović: Jugoslavija se raspala još ’71, kada nas je 8000 Hrvata na utakmici u Zadru htelo zaklati!

Legendarni jugoslovenski košarkaš Ljubodrag Duci Simonović izjavio je da je raspad nekadašnje SFRJ predosetio još 1971. godine kada je na katolički Božić u Zadru sa Crvenom zvezdom doživeo da 8.000 ljudi skandira “Cigani” i “Srbe na vrbe”.

duci- simonovic

“Nakon utakmice jedva smo uspeli da pobegnemo u svlačionicu. Više od pet sati slušali smo kako ustaška rulja nastoji da nas se dočepa. Da nisi stigli policajci na konjima i vojna policija bili bismo poklani”, kazao je Simonović u ispovesti za novi broj NIN-a.

On je, takođe, rekao da su sportisti doživeli raspad na svojoj koži daleko pre nego što je do njega zvanično došlo.
“Sredinom sedamdesetih, kada je krenula parola „Evropa zdaj“, doživeo sam u Ljubljani, u gradu u kojem smo postali prvaci sveta samo nekoliko godina ranije da, igrajući za Zvezdu, dobijem neviđene batine, da me navijači Olimpije šutiraju i udaraju pesnicama dok nisam izgubio svest. Tada Milošević nije postojao u političkom životu”, kazao je Simonović.

Simonović se osvrnuo i na Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine kada je zbog utakmice protiv reprezentacije Portorika, čiji su igrači bili dopingovani, napustio Olimpijadu.

“Odmah po povratku KSJ me je suspendovao na šest meseci. Zapravo, zauvek su me izbacili iz reprezentacije. Nije istina da nisam želeo da se vratim. Želeo sam da igram za svoju zemlju, ali poziv više nikada nije stigao”, kazao je on.

Govoreći o globalnoj krizi Simonović je naveo da Evropa ima šansu za emancipatorski potencijal koji može da iznedri ozbiljnu levu ideju.
“Evropa će da stvori novi svet ili će propasti. Inače, da Evropa nije uspela da kolonizuje veći deo sveta, u njoj bi odavno nastao socijalizam”, poručio je Simonović.

On je za reprezentaciju nekadašnje SFRJ odigrao 109 utakmica i osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1970. godine, kao i srebrne medalje na šampionatima Evrope 1969. i 1971. godine.

U dresu Crvene zvezde osvojio je dve šampionske titule, tri nacionalna kupa i Kup pobednika kupova.

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …