Home / U FOKUSU / AKO PENTAGON OSTVARI OVAJ PLAN, hladni rat preti da postane UŽARENI SUKOB

AKO PENTAGON OSTVARI OVAJ PLAN, hladni rat preti da postane UŽARENI SUKOB

Pentagon i Stejt dipartment su Beloj kući predložili naoružavanje Ukrajine, piše Njujork tajms. To je davnašnja želja Kijeva koji je oko bacio na protivtenkovski sistem „Javelin“. Rusi u tome vide dalje provokacije.

rat-amerika-sad-usa-vojska

Rat se ne dobija samo radarima i uređajima za noćno osmatranje – tako je glasio ironični komentar ukrajinskog predsednika Petra Porošenka na strategiju bivšeg američkog predsednika Baraka Obame čija je vlada Kijev snabdevala vojnom opremom, ali ne i oružjem. Porošenkove nade su od početka godine uperene u Donalda Trampa čija administracija očito razmatra da opremi Ukrajinu takozvanim „defanzivnim oružjem“ – fraza koju mnogi posmatrači opisuju kao eufemizam.

Pentagon i Stejt dipartment su, kako piše Njujork tajms a prenosi „Dojče vele“, sada Beloj kući zvanično predložili naoružavanje Ukrajine mada konačna odluka nije doneta. To je preneo izvor iz Pentagona pod uslovom da ostane anoniman. Razlog su pojačani sukobi na istoku Ukrajine prethodnih dana, mada je Trampova administracija i ranije koketirala sa idejom.

Američki izaslanik za Ukrajinu Kurt Voker je krajem jula čak otvoreno rekao za Radio Slobodna Evropa:

– Trampova administracija se još jednom prihvatila pitanja koje je Obamina vlada ostavila otvorenim. Naime, da li isporučiti Ukrajini defanzivna oružja ili ne. To je stanje stvari – naveo je Voker.

„Nova spirala nasilja“

Američki izaslanik je podgrejao ukrajinske apetite i tokom posete Kramatorsku, stotinak kilometara severno od Donjecka i nedaleko od linije fronta koja deli ukrajinsku armiju i paravojne jedinice od proruskih separatista. Takva „defanzivna oružja“ bi dala Ukrajini mogućnost da se brani ukoliko ruska strana preduzme dalje korake na ukrajinskoj teritoriji.

– Rusija kaže da neće to da radi – dakle ni za koga nema rizika – dodao je Voker.

Krajem jula je ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak – inače general-pukovnik – putem Fejbuka poručio da očekuje „podršku inostranih kolega“ u opremanju ukrajinske vojske „modernim oružjem i vojnim mašinama“. Takav apel je, napisao je, odaslat raznim zemljama sveta, a na odgovore se čeka.

Ništa konkretnije od toga se nije čulo, ali je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ipak indirektno poručio da zemlje – „pogotovo one koji žele da imaju posredničku ulogu“ – treba da se manu poteza koji mogu da isprovociraju novu spiralu nasilja u ovom ionako komplikovanom regionu.

Koplje za tenkove

Među raznim nagađanjima je pomenut protivtenkovski projektil Javelin, nazvan po atletskom koplju. Naziv nije slučajan – ovo američko oružje je prvi sistem za odbranu od oklopnih vozila koji svoju metu traži samo i sledi je, čak i kada se meta pokreće, a ima trajektoriju sličnu koplju – pogađa odozgo, tamo gde je oklop tenkova najslabiji. To oružje je, prema pisanju Blumberga, kao mogućnost pred Senatom pomenuo Patrik Šenahan, zamenik američkog ministra odbrane.

Ruski vojni stručnjaci upozoravaju da je mutna linija između „defanzivnog“ i napadačkog oružja. Ne veruju da bi se ukrajinska vojska, kada se jednom dokopa oružja, uzdržala od njegove upotrebe u ofanzivne svrhe.

– Sistem Javelin može da se koristi i kao napadačko to jest jurišno oružje – recimo u nekom gradu – rekao je vojni stručnjak Viktor Murahovski za rusku televiziju.

Taj sistem naoružanja je tražen još od Obame, ali je Ukrajina tada dobila samo obuku svojih oficira i vojnika u borbi protiv tenkovskih jedinica bez specijalizovanog naoružanja – recimo pomoću postavljanja zamki na puteve.

Izvor „Njujork tajmsa“ govori da je sada u planovima američkih ministarstava odbrane i spoljnih poslova takođe slanje protivvazdušnog oružja mada, kako navodi list, nije jasno šta će to Ukrajini s obzirom da proruski borci nemaju letelice.

(Njujork Tajms, Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …