Home / U FOKUSU / Amerikanci razvili smrtonosne lovce kojima će na mestu kopilota upravljati roboti!- VIDEO

Amerikanci razvili smrtonosne lovce kojima će na mestu kopilota upravljati roboti!- VIDEO

Američkim avionom budućnosti neće upravljati samo pilot, već i robot koji će biti kopilot! Upravljanje vojnim letelicama ubuduće će delimično biti u rukama veštačke inteligencije.

sky, clouds, earth and ocean

Mornarica i avijacija razvijaju sledeću generaciju aviona lovaca, kojima će, pored čoveka, upravljati i robot, objavio je američki Pentagon. Robotički kopilot moći će samostalno da spusti letelicu na nosač aviona i pomagaće pilotu senzorskim podacima.

Prema informacijama Američkog mornaričkog instituta (USNI), robotički kopilot naći će primenu pre svega u naslednicima “Boingovog” aviona “F/A-18E/F Super Hornet” i “Lokid Marinovog” aviona “F-22 Raptor”. Američka mornarica razvija F/A-XX, a avijacija F-X, koji će zameniti svoje prethodnike najranije 2030. godine.

“Veštačka inteligencija će igrati ogromnu ulogu”, izjavio je za USNI zvaničnik američke mornarice.

Za sada još nije poznato kakvu će tačno ulogu imati roboti kopiloti, ali “Popjular sajens” navodi da bi oni mogli biti naročito korisni za sletanje na nosače aviona, što je prilično težak zadatak za ljude. Osim toga, kombinujući podatke sa različitih senzora mogli bi da poboljšaju uvid pilota u situaciju na terenu.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …