Home / U FOKUSU / SAD i Velika Britanija spremaju se za trogodišnji rat!

SAD i Velika Britanija spremaju se za trogodišnji rat!

Britanija bi mogla da bude uvučena u rat protiv islamističkih terorista u Siriji i Iraku koji bi mogao da traje tri godine, pošto je britanski premijer obećao da će biti na strani SAD koje predvode borbu, dok druge evropske zemlje ne pokazuju takvu spremnost, piše danas britanski list „Telegraf“.

amerika vojska specijalne jedinice4

Američki državni sekretar Džon Keri je juče, poslednjeg dana samita NATO-a u Njuportu u Velsu, upozorio da bi rat za „slabljenje i potpuno uništenje“ ekstremističke grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) mogao da traje tri godine, a Vašington je zatražio od Londona da se pridruži vazdušnim napadima protiv islamista.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će London biti uz SAD u njihovoj borbi protiv ISIL-a, mada je naglasio da Britanija neće baš odmah početi sa vazdušnim napadima, ali je dodao da je „potrebna vojna posvećenost“.

Kameron je obećao da će biti na strani američkog predsednika Baraka Obame, koji je rekao da će goniti džihadiste „na isti način kao što je gonio Al Kaidu“.

Ispostavilo se, međutim, da druge evropske zemlje, uključujući Nemačku, nisu voljne da se pridruže tom ratu, smatrajući da veću brigu predstavljaju drugi sukobi među kojima su nemiri u Avganistanu i ukrajinska kriza, navodi britanski list.

Kameronova odluka usledila je na kraju nedelje u kojoj je ISIL, čiji su pripadnici pogubili dva američka novinara, zapretio da će smaknuti i britanskog taoca Dejvida Hejnsa.Na kraju samita, britanski premijer je rekao da bi Britanija mogla da uzme učešće u vojnoj intervenciji kako bi zaštitila svoj „nacionalni interes“.

„Jasno je da je potrebna vojna posvećenost i ukazujem da ništa nije isključeno. Svi mi delujemo u skladu sa svojim nacionalnim interesom, a sve što radimo mora da bude deo sveobuhvatnog plana.

Mi moramo da sarađujemo sa saveznicima“, zaključio je Kameron.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …