Home / U FOKUSU / EVO ŠTA PIŠE U SRPSKOJ PLATFORMI ZA KOSOVO: Nikolić kao Tito daje Albancima sve privilegije!

EVO ŠTA PIŠE U SRPSKOJ PLATFORMI ZA KOSOVO: Nikolić kao Tito daje Albancima sve privilegije!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svojoj platformi za Kosovo i Metohiju koju će predložiti premijeru Srbije Aleksandru Vučiću napisao je da se sever Kosova nastavi da tretira u skladu sa Ustavom Srbije, a da teritorija izvan zajednice srpskih opština ima tretman koji su Albanci imali u SFR Jugoslaviji i za vreme Josipa Broza Tita!

nikolic-taci

Predsednik Srbije je kako saznaje naš portal platformu za Kosovo i Metohiju koju bi trebalo da usvoji Vlada Srbije i parlament napisao tako da se ona kreće u okvirima koje mu trenutno Ustav dozvoljava, ali sa namerom da se, ipak, postigne trajni sporazum sa Albancima.

Ideja je da Kosovo, iako po Ustavu Srbije ima status pokrajine, dobije izuzetno široku autonomiju, kakvu imaju republike u federaciji, sa mnogim ovlašćenjima, ali da se ipak ne prekrši Ustav.

– Albanci su imali najviše prava za vreme vladavine Tita u SFRJ, pa će platforma pokušati da postigne takav jedan nivo prava koja garantuje svim stanovnicima Kosova i Metohije, a van ZSO – kaže naš sagovornik blizak kabinetu predsednika.

Ovaj predlog bi takođe trebalo da popuni mnogo toga što nije obuhvaćeno Briselskim sporazumom, jer namera predsednika Srbije je da on bude trajan dokument.

Priština već dve godine uprkos dogovoru u Briselu, nije spremna da prihvati formiranje zajednice srpskih opština, jer strahuje da bi to značilo autonomiju sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe na severu i eventualnu podelu Kosova.

Tomislav Nikolić je ranije u svom intervjuu za Telegraf.rs najavljujući ovu platformu, istakao da ona mora da predstavlja ono “ispod čega Srbija ne sme da ide i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide“.

– Platforma će predviđati maksimum koji je danas ostvariv i predstavljaće ono ispod čega Srbija ne sme da ide, ali isto tako i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide. Ja sam i prvi plan napravio (2012. godine) pa je doživeo reviziju, jer je Vlada otvoreno rekla da postoje stvari koje ne može da sprovede. Ja i sada neću da predložim nešto što Vlada ne može da sprovede. Sigurno neću napisati plan za ono što bih želeo da bude nego za ono za šta mislim da je ostvarivo. Zbog toga sam na konstantnoj vezi s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je upoznat sa svim dešavanjima – rekao je tada Nikolić.

(M. P., Telegraf)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …