Home / U FOKUSU / „Evropa će na sankcijama ove i naredne godine izgubiti 90 milijardi evra!“

„Evropa će na sankcijama ove i naredne godine izgubiti 90 milijardi evra!“

Rusija se nada da će Evropska komisija odustati od politički angažovanog stava prema Južnom toku jer Evropa još dugo neće moći bez ruskog gasa, rekao je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sergey Lavrov

On je prilikom susreta sa članovima Asocijacije evropskog biznisa ukazao da taj projekat omogućava da se smanje tranzitni rizici isporuka ruskog gasa potrošačima u EU, što je potpuno u skladu sa ciljevima Brisela o energetskoj bezbednosti u Evropi.

„Nadamo se da će Komisija odustati od politički angažovanog pristupa izgradnji gasovoda i da će se rukovoditi životnim interesima stanovništva i privrede zemalja EU. Ako se stvari sagledaju 10 dogina unazad, jasno je da svi problemi sa snabdevanjem gasom nisu bili zbog Rusije nego zbog tranzitnih zemalja“, kazao je Lavrov.

Ponovivši da bez ruskog gasa Evropa ne može da izdrži duže vreme, Lavrov je istakao:

„Pokušavaju da vas ubede, uključujući i one preko okeana, da se treba preorijentisati na isporuke iz SAD, gas iz škriljaca, tečni prirodni gas“, upozorio je on članove Asocijacije evropskog biznisa.

„Pogledajte ekonomsku isplativost tih predloga i onoga što Evropa ima sada. Pokušavali su da onemoguće Severni tok. Sada to čine i sa Južnim tokom. Sve to nije u interesu Evrope. Zato su velike evropske kompanije – i nemačke, i francuske i italijanske – za gasovod Južni tok“, ukazao je ministar i dodao da je najvažnije da se izbegne politizacija i da se ne dozvoli političarima da donose odluke koje će politiku staviti iznad ekonomije.

„Mi više ništa ne tražimo od naših partnera – zauzmite poziciju koja će realno osigurati vaše ekonomske interese, ekonomske interese Evrope i njenu energetsku bezbednost“, naglasio je Lavrov.

On je na istom skupu podvukao da će Rusija nastaviti da povećava saradnju sa državama Istoka i da taj kurs neće biti zaustavljen, dodao: „Mi bismo želeli da to ne bude alternativa saradnji sa Evropskom unijom, već da se bude paralelni tok“.

Ruski ministar je odmah u nastavku naglasio:

„Uprkos izjavama iz Brisela, Rusija nastavlja da Evropejce smatra svojim partnerima. Našli smo se na raskrsnici na kojoj se odlučuje: jesmo li strateški partneri ili geopolitički suparnici. Naši evropski partneri su na toj raskrsnici napravili svoj izbor, ali ih mi i dalje smatramo partnerima. Znamo da su se za sankcije odlučili pod jakim američkim pritiskom. Sada je vreme da se razjasni – perspektiva naše saradnje“.

Ruski ministar je upozorio da bi Evropa od sankcija uvedenih protiv Rusije do kraja 2014. mogla izgubiti 40 milijardi evra, a tokom 2015. – još 50 milijardi evra.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …