Home / U FOKUSU / HRVATSKA SE NAORUŽAVA: Stižu haubice od Nemačke vredne milione evra, velike razorne moći!

HRVATSKA SE NAORUŽAVA: Stižu haubice od Nemačke vredne milione evra, velike razorne moći!

nemacka- haubice- pzh 2000

Nakon više od dve godine od potpisivanja ugovora hrvatskog i nemačkog ministarstva odbrane, zvaničnom Zagrebu su isporučene prve dve samohodne haubice PzH2000 nemačke proizvodnje, a do kraja 2017. stići će i preostalih 14.

Haubice su, kako se navodi, stigle nakon što su remontovane i prilagođene u Nemačkoj, a ceo posao je trajao duže od očekivanog.

Jedna od pristiglih haubica je operativna i biće smeštena na Vojnom poligonu “E. Kvaternik“ u Slunju, dok će druga biti korišćena za obuku na vojnom poligonu Cerovac kraj Karlovca.

U MORH-u kažu da će opremanjem sa 16 panzer haubica Oružane snage RH zadovoljiti potrebe za modernizacijom i opremanjem kopnene vojske, čime ispunjava i jedan od NATO-a preuzetih ciljeva sposobnosti.

Hrvatska ovom isporukom dobila najmodernije, verovatno i najbolje samohodne haubice na svetu.

Stare su, kako se navodi, desetak godina, ali se nakon remonta po karakteristima mogu smatrati “strategijskim” oružjem.

“Proizvod su nemačkog KMW Rheinmetala, proveru su prošle u ratnim uslovima u Avganistanu, a najpoznatije su po preciznosti, podjednako na standardnim daljinama od 25 do 35 km kao i većim udaljenostima od 40 km.

Nemci su za ovu haubicu razvili i najnoviju vrstu projektila koji ima domet od 60 km, piše Večernji.

Haubica, ističe se, ima izuzetnu vatrenu moć, brzina gađanja iznosi 10 do 12 projektila u minuti. Sposobna je, ispaljivanjem pod različitim uglovima da cilj pogodi sa projektila istovremeno.

Cena je bila povoljna, jer Hrvatska ih je nabavila po ceni od otprilike 3,5 miliona evra po komadu, dakle za trećinu cene nove haubice.

Samohodna haubica PzH2000 je teška 55 tona, pokreće je dizelski motor od 1000 KS, a kreće se maksimalnom brzinom od 60 km/h.

(Večernji list)

Check Also

OTKRIVENA MISIJA UHAPŠENOG AMERIČKOG MARINCA: Ubistvom ovog čoveka, planirao da izazove najgori mogući scenario za Srbiju! Evo o čemu se radi..

Bivši američki marinac Danijel Korbet, koji je 31. januara uhapšen u Beogradu, imao je zadatak …