Home / U FOKUSU / ISLAMSKA DRŽAVA POGUBILA KINEZA I POTPISALA SMRTNU PRESUDU- KINA ULAZI U RAT!

ISLAMSKA DRŽAVA POGUBILA KINEZA I POTPISALA SMRTNU PRESUDU- KINA ULAZI U RAT!

Pre neki dan je propagandni časopis ISIS-a objavio fotografiju bombe koja je oborila ruski avion iznad Egipta, ali i otkrio da su dva taoca, norveški državljanin Ole Johan Grimsgard-Ofstad (48) i kineski državljanin Fan Đingui (50), pogubljeni.

kina

Dva meseca pre nego što je objavljen novi broj časopisa Dabiq, u septembru mesecu, ISIS je naveo da su ta dva zatvorenika „na prodaju“, odnosno da se za njih traži otkup.

Ispod slika je pisalo: „Šaljemo poruku svim paganima, osvajačima i njihovim saveznicima, ali i organizacijama za “ljudska prava”. Norveška vlada se nije potrudila da plati za slobodu svog državljanina. Ako neko drugi želi da plati otkup za njegovo oslobađanje i transport, može kontaktirati sledeći broj…“.

Časopis nije istakao rok za plaćanje, ali je pisalo: „Napomena: Ovo je ograničena ponuda“.

Tragična sudbina zatvorenika je otkrivena pre neki dan, kada je časopis Dabiq objavio da su oba zarobljenika „pogubljena“.

Vest o pogubljenju je nametnula jedno od najvažnijih pitanja za konflikt sa ISIS-om: da li će se Kina uključiti u konflikt?

Kina je do sada bila uzdržana po pitanju borbe protiv ISIS-a, umesto da odabere stranu. To je zato što Islamska država do sada nije predstavljala pretnju po kineske državljane, iako su kineski zvaničnici upozoravali da ta grupa uspešno regrutuje članove iz etničke grupe Ujgura.

To se sada menja. Pored toga što je kineski državljanin pogubljen od strane ISIS-a, još jedan je upucan u pucnjavi u Parizu. Kineska ambasada u Francuskoj je navela da je kineski državljanin u stabilnom stanju nakon hospitalizacije.

Ipak, China Daily navodi da se preko 1.000 kineskih turista nalazilo u Parizu u petak uveče kada je došlo do napada.
Kako Bloomberg navodi: „Si Đinping se zaklinje da će se boriti protiv Islamske države zbog pogubljenja kineskog taoca“.

Đinping je osudio pogubljenje kineskog državljanina i rekao da takav postupak tera Kinu da se uključi u rat u Siriji. Ovo je bio prvi put da je Islamska država ubila kineskog državljanina.

kina- vojska- tenkovi

„Kina oštro osuđuje brutalno ubistvo kineskog državljanina od strane Islamske države“, rekao je Si. „Izjavljujem svoje saučešće porodici žrtve. Terorizam je najveći neprijatelj čovečanstva. Kina se oštro protivi svakoj vrsti terorizma i boriće se protiv svih nasilnih, terorističkih i kriminalnih aktivnosti koje ugrožavaju čovečanstvo“.

Neki ne veruju da će pogubljenje prvog kineskog taoca od strane Islamske države uticati na to da kineska vojna intervencija postane neizbežna.

„Iako će ubistvo povećati napore Kine da pronađu rešenje za građanski rat u Siriji, malo je verovatno da će Kina da započne vojnu intervenciju“, rekao je Li Vej, šef istraživanja bezbednosti i antiterorizma na kineskom Institutu za savremene međunarodne odnose.

Međutim, drugi se prisećaju da je Kina 2013. godine ipak poslala nekoliko ratnih brodova u Mediteran blizu sirijske obale pošto je došlo do bliskog susreta ruskih i američkih brodova.

Kako Bloomberg navodi, Kina se decenijama trudila da izbegava „interna“ pitanja drugih nacija, odbivši da podrži međunarodne sankcije protiv sirijskog predsednika, Bašara al-Asada, kao i sankcije protiv Rusije i Ukrajine, iako bi to dodatno razvilo njene poslovne interese.

Kineski ministar spoljnih poslova, Vang Ji, predložio je prošlog meseca tri opcije za sirijski konflikt: političke pregovore, humanitarnu pomoć i saradnju u borbi protiv terorizma.

Kina ovoga puta izgleda neće imati izbora, pogotovo zato što su se ruski i američki nosači aviona već uputili u Mediteran. Teško da će Kina moći još dugo da izbegava ovaj geopolitički obračun u kom čitav svet pokušava da iskoreni jednu terorističku operaciju već godinama, ne shvatajući da je ona ustvari zastupnički neprijatelj.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …