KAO GROM IZ VEDRA NEBA- POČINJE SUKOB RUSIJE I ZAPADA USRED SRBIJE: Nikolić odlučio da se kandiduje za predsednika i uništi SNS!

Odluku da se kandiduje aktuelni predsednik Srbije doneo je večeras na proslavi svoga 65. rođendana, preneo je Sputnjik.
nikolic- vucic
Podsetimo, predsedništvo Srpske napredne stranke u utorak je jednoglasno odlučilo da Aleksandar Vučić bude predsednički kandidat te stranke.

– Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obavezuje se da u najboljoj veri nastavi razgovore sa sadašnjim predsednikom Republike, Tomislavom Nikolićem, i pokuša da obezbedi puno državno jedinstvo svih odgovornih faktora u Republici Srbiji, u nameri da se Srbija odbrani od snaga prošlosti i obezbedi njen dalji napredak – navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nije iznenađen jednoglasnom odlukom Predsedništva Srpske napredne stranke da Aleksandar Vučić bude predsednički kandidat te stranke.

Upitan da li ga iznenađuje jednoglasna odluka Predsedništva SNS-a, budući da je jedan od članova tog tela i njegov sin Radomir Nikolić, Tomislav Nikolić je rekao da nije, jer je stav njegovog sina bio poznat i pre samog glasanja.

Moskovski dnevnik Komersant piše da kandidatura Aleksandra Vučića za predsednika Srbije ozbiljno ometa planove Tomislava Nikolića.

Dodaje se i da je aktuelni predsednik Srbije računao na ponovni izbor, imajući podršku Rusije.

List piše da je odluka Srpske narodne stranke da podrži kandidaturu Vučića bila očekivana, jer je najuticaniji političar u Srbiji.

Odluka da promeni premijersko mesto za predsedničko, koje ima manje ovlašćenja, izuzimajući možda samo u spoljnoj politici, može da znači da Vučić namerava da upravo tu sferu učini prioritetnijom za sebe.

“Vučić može da drži sferu spoljne politike pod svojom kontrolom, izbegavajući sadašnje kolizije u najvišem rukovodstvu države”, ocenjuje Komersant.

List dodaje da je za Vučića to važno i zato što se glavnim proruskim političarem smatrao Nikolić, koji nije skrivao svoju želju da dobije i drugi mandat.

U slučaju da Vučić postane predsednik, biće veoma važno ko će biti naredni premijer, jer će novi predsednik pokušati da očuva kontrolu nad vladom, piše list.

Dnevnik dodaje da su beogradski mediji pisali da bi to mogao biti sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, što bi, kao ocenjuje ruski dnevnik, bila svojevrsna kompenzacija Moskvi za odlazak sadašnjeg predsednika Nikolića, pošto se Dačić smatra ništa manje proruskim političarem od njega.

(Beta)

 

 

 • Ne treba preterivati. Ovo je pre svega referendum o Vučiću.
  Da li će građani da se izjasne ZA vučića ili PROTIV Vučića.
  Uzbudljivo.

 • Hazar

  U Srbiji NIKAD nisu održani referendumi o dva ključna strateška opredeljenja: EVROINTEGRACIJAMA i ULASKU U NATO. Mislim da je Nikolić upravo zbog toga istakao svoju kandidaturu, jer računa na glasove onih 90% Srba koji su protiv NATO-a i onih preko 60% Srba koji NISU za „evrointegracije po svaku cenu“, ali i onih 73% Srba koji su za okretanje ka Rusiji. Šta god činili oni koji podržavaju Vučića, ove glasove PROTIV većinom dobija Nikolić. I to ne zato što birači „vole Tomu“, već zato što žele da vide kraj neprekidnom 16-godišnjem ispiranju svojih mozgova o tobožnjoj sudbinskoj nužnosti „evrointegracija“ i „ulasku u NATO“.
  U ostalom, i Tramp je izbegao floskulu o „podršci evrointegracijama Srbije“, a „zastareli NATO“ treba prvo da uplati po državi 2% BDP Americi, ukoliko želi Trampovu podršku svom opstajanju. Dovoljno za one koji još uvek misle svojoim glavama.
  Konačno, u poslednjih godinu dana, Nikolić se u svojim javnim nastupima pozicionirao izrazito srpski i proruski, što znači da je predosećao sadašnji razvoj situacije oko obnove svog predsedničkog mandata. A politika režiranog potcenjivanja protivnika, pogotovu onih koji stoje iza „iznenadne“ (a za objektivne posmatrače očekivane) Nikolićeve kandidature, nikad ne donosi i očekivane (režirane) plodove. Jer je za ovih oko dva meseca do glasanja, skoro nemoguće uveriti najveći broj sada pasivnih birača da je „Nikolić prozapadni (klitonski) element u dosluhu sa DOS-om“, dok mu i samo sumnja „da ga Rusi podržavaju“, daje snažan vetar u leđa.