Home / ZDRAVLJE / STRAŠNO: Evo šta nam se može desiti zbog antibiotika iz mesa koje jedemo!

STRAŠNO: Evo šta nam se može desiti zbog antibiotika iz mesa koje jedemo!

meso

Široko rasprostranjeno korišćenje antibiotika u stočarstvu predstavlja globalnu zdravstvenu pretnju za ljude i treba ga radikalno ograničiti međunarodnim dogovorom, koji utvrđuje precizne ciljeve, pokazala je britanska analiza.

Takav dogovor i njegovo sprovođenje u svetu neće biti jednostavni, zaključuje tim na čelu sa bivšim glavnim ekonomistom Goldman saksa-a Džimom O’Nilom. Ipak, to je od životne važnosti ukoliko želimo da ti lekovi, presudni u borbi protiv bakterijskih infekcija, i dalje budu efektni i za ljude i za životinje.

Analiza koju je naručila britanska vlada sugeriše da bi kopiranje primera Danske i Holandije moglo da donese brzu i značajnu promenu.

– U Danskoj se godišnje koristi prosečno manje od 50 miligrama antibiotika na kilogram žive vage što bi trebalo odrediti kao cilj. Danska je pokazala da vrlo produktivno stočarstvo može biti održivo uz relativno malu potrošnju antibiotika – kaže O’Nil.

O’Nil, koji je predstavio zaključke tima na konferenciji u Londonu, rekao je kako je zapanjujuće da se u većini zemalja najviše antibiotika troši na životinje, a ne na ljude. Rekao je da na primer u SAD-u više od 70 posto antibiotske potrošnje otpada na životinje, a 30 posto na ljude.

– To stvara ogromni rizik za razvoj rezistencije na antibiotike za sve. Vreme je da oni koji stvaraju politiku počnu da deluju – rekao je on.

Raširena upotreba antibiotika stvara prostor za razvoj superbakterija koje su otporne na postojeće antibiotike. Prema podacima tima, rezistencija na antibiotike mogla bi da odnese dodatnih 10 miliona ljudskih života godišnje i da košta do 100 milijardi dolara do 2050. ukoliko se potrošnja ne dovede pod kontrolu.

Alarm u svetu oglašen je nakon što je u Kini otkriven gen mcr-1 zbog kojeg je bakterija otporna na sve poznate antibiotike. Mcr-1 je pronađen i u uzorcima bakterija u Danskoj što znači da je počeo da se širi svetom.

Stručnjak za zarazne bolesti Džeremi Farar iz zdravstvene dobrotvorne organizacije Velkom Trust kaže kako svet mora hitno da uradi nešto.

– Sada možemo biti sigurni da je zdravlje stoke, i to kako njoj doprinosimo, neraskidivo povezano sa našim vlastitim zdravljem i učinkovitošću medicine na koju se svakodnevno oslanjamo.

Vlade u svetu, političari i stočarska industrija moraju koordinirano da deluju i postavljaju dohvatljive ciljeve smanjenja i bolje upotrebe antibiotika kod životinja – zaključio je on.

(Agencije)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …